Balkanik! Festival, un succes total!

0

Muzică polifonică din Sardinia, ritmuri gypsy ska din Belgia și Iugoslavia, precum și un final electrizant din partea Band of Gypsies au pus punct duminică seară festivalului Balkanik! desfășurat timp de trei zile în Grădina Uranus din Capitală.

Începând cu ora 17.30, Grădina Uranus a fost iar punctul central al călătoriilor muzicale de la Est la Vest, primele pe scena fiind cvintetul Actores Alidos, ce au adus cu ele muzica polifonică a femeilor Sardiniei, cu o prezență și un sunet ieșit din tiparul zilelor anterioare de la Balkanik! dar apreciat la întreaga valoare de către publicul bucureștean, informează Agerpres.

Ele au fost urmate de un scurt intermezzo al magicienilor și saltimbancilor de la Fundația Parada care au captivat, pentru a doua seară la rând, publicul, sub devizul „Un nas roșu contra indiferenței”, cu scamatorii, jonglerii, precum și cu demonstrații de acrobație și de măiestrie pe monociclu.

Apoi a venit rândul celor de la Antwerp Gypsy-Ska Orkestra — Gregor „Terror” Engelen, Mukti Gabriels, Filip Vandebril, Suhamet Latifi, Roel Poriau, Nathan Daems, să urce pe scena festivalului. Aflați pentru a patra oară în România, belgienii au comunicat perfect cu publicul și au reușit un show de senzație, combinând și alternând între romani reggae, hip-hop, gypsy-ska, precum și un solo de saxofon în stilul improvizațional taqsim.

Ultimii pe scena din Rahova au fost Band of Gypsies, parteneriatul creativ al celor de la Taraful Haiducilor și Kočani Orkestar din Macedonia. Timp de mai bine de o oră și jumătate, muzicienii romi au oferit tot ce au avut mai bun în instrumente publicului, fiecare melodie — în esență o capodoperă a stilului muzical adoptat — fiind întâmpinată cu urale și aplauze, atât cele instrumentale, cât și cele mai vechi, precum „Dumbala Dumba” — cu Viorica „Rudăreasa” interpretând voce — sau tradiționale, precum interpretarea acestora a clasicei „Of, ce dor, ce chin, ce jale”.

Constrânși de timp, Band of Gypsies nu a avut ocazia să ofere publicului bisul mult cerut, însă în timpul alocat aceștia au reușit să aducă ritm în mișcările întregului public, având parte atât de dansatori de scenă neprevăzuți — Andreea Verde (Lupescu) și Cem Köklükaya de la Cumbuș Cemaat — cât și de un fan care a sărit gardul și a urcat pe scenă oferindu-le bani.

Showul celor de la Band of Gypsies a oferit astfel un final energic festivalului Balkanik! ce a avut loc în Grădina Uranus pe parcursul a trei zile și a oferit publicului un târg meșteșugăresc, bucate alese din Balcani și India, precum și ritmurile artiștilor de la Orange Blossom, Omar Souleyman, Fanfara Extraterestră, Fanfara Shukar, Cumbuș Cemaat, Bollywood Masala Orchestra, Actores Alidos, Antwerp Gypsy-Ska Orkestra.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.