Biriș continuă să susțină modificarea Codului Fiscal!
Fostul secretar de stat Gabriel Biriş, care s-a aflat la originea unui proiect controversat de modificare a Codului Fiscal, ce a dus la demisia sa, a scris duminică, pe Facebook, că aplicarea proiectului ar fi avut ca efect, printre altele, impozitarea în România a profiturilor „parcate” în paradisuri fiscale.
Biriş a făcut un inventar al măsurilor cuprinse în cele 100 de pagini ale proiectului de ordonanţă de urgenţă care a dus la demisia sa, în care prezintă mai multe argumente.
„Profiturile „parcate” prin paradisuri fiscale deveneau impozabile în România. De-offshore-izarea României…”, a scis Biriş.
Fostul secretar de stat a reluat alte argumente prezentate deja în mai multe ieşiri publice, după demisia sa din Ministerul Finanţelor. Unul dintre argumente este legat de amnistia fiscală, care, în concepţia lui, ar fi agus în România miliarde de euro.
„Momentul zero. Un set de măsuri care ar fi făcut extrem de dificil de ascuns averile neimpozitate. Declaraţie de patrimoniu (momentul zero) pentru rezidenţii cu avere de peste 1 milion euro (pentru a fi relevant) + declarare voluntară şi impozit de 16% (la fel cât ar plăti azi dacă ar fi prinşi) + impozit sancţionatoriu de 75% pentru sumele nejustificate identificate prin aplicarea măsurilor de control indirect (nu 16% cum este azi), după „momentul zero””, afirmă Biriş.
Fostul secretar de stat menţionează că, în cazul dividendelor, impozitul rămânea la nivelul de 5% doar pentru dividendele încasate de la firmel româneşti sau de la firme din UE, nivelul urcând la 16% pentru firmele din afara UE.
Biriş susţine în continuare că proiectul a fost înţeles greşit, ceea ce a dus şi la retragerea susţinerii de către Guvern şi la demisia sa.
Proiectul propus de Gabriel Biriş prevede majorarea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS.
În plus, rata de taxare pentru PFA s-ar dubla. Pe de altă parte, proiectul îi obligă pe angajatori să majoreze salariile brute pentru a compensa creşterea contribuţiilor.
După apariţia în presă, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a respins proiectul de act normativ, fără a preciza dacă acesta a fost sau nu realizat în cadrul instituţiei.
Potrivit ministrului, nu sunt prevăzute creşteri de taxe până la finalul acestui an. Joi, Gabriel Biriş a demisionat din funcţia de secretar de stat.