Festivalul Internațional de Teatru Oradea

Share:

29 de spectacole vor avea loc la cea de a patra ediție a Festivalului Internațional de Teatru Oradea (FITO), organizat în perioada 25 septembrie-2 octombrie de Teatrul ‘Regina Maria’ din Oradea, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor și al Primăriei Oradea.

Potrivit managerului Daniel Vulcu, director general al teatrului, FITO s-a dezvoltat pe structura tradiționalului Festival al Teatrului Scurt, ajuns la ediția a XXII-a. FITO este o manifestare culturală complexă, care va cuprinde Festivalul-concurs de Teatru Scurt (unicul din țară dedicat piesei într-un singur act), concursul de creație dramatică, o secțiune specială pentru publicul orădean — Mari spectacole invitate și spectacole de teatru independent.

Directorul artistic al teatrului, Victoria Balint, a precizat marți, în conferință de presă, că festivalul cuprinde 29 de spectacole din toată țara, în limbile română, maghiară și germană, precum și din Viena și Debrețin, care vor fi prezentate în opt spații din municipiu.

‘Va fi o ediție reușită. Cea de a XXII-a ediție a Festivalului de Teatru Scurt este una foarte valoroasă, sunt spectacolele de top din România pe zona teatru scurt. (…) Am reușit în premieră să aducem la Oradea un spectacol de la Teatrul Național din București, pe care l-au dorit toate festivalurile din țară până acum și nu au reușit să-l ducă nicăieri, este spectacolul ‘O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții’, a lui Bobi Pricop, fiind prima deplasare a acestui spectacol,’ a declarat Victoria Balint.

Cele 16 spectacole din concurs au fost selectate de criticul de teatru Doru Mareș.

‘Punctul forte al acestei selecții, care arată foarte bine, este că sunt spectacole de valoare ale unor regizori tineri. Este un festival care dă șansa tinerilor creatori din România să își prezinte spectacolele care, spun nu numai eu, ci și alți specialiști din domeniu, se ridică la valoarea marilor și maeștrilor,’ a precizat Victoria Balint.

Juriul format din criticii de teatru Mircea Morariu, Ion Parhon și regizorul Alexa Visarion vor acorda premii în bani pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună regie, cea mai bună scenografie, cel mai bun actor, cea mai bună actriță și un premiu special al juriului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.