Unu din doi pacienți cu melanom nu au acces la tratament

Mai mult de jumătate dintre pacienții europeni care suferă de melanom în stadii avansate nu au acces la noi tratamente și medicamente care ar putea să le prelungească viața, conform unui studiu prezentat vineri, la Copenhaga, cu ocazia congresului anual al Societății Europene pentru Oncologie Medicală (European Society for Medical Oncology – ESMO), transmite Reuters.

În ultimii cinci ani, noi medicamente și forme de tratament au prefigurat o adevărată revoluție a perspectivelor pentru pacienții diagnosticați cu melanom metastatic, cea mai gravă formă de cancer de piele. Însă din cauza costurilor ridicate ale acestor tratamente, ce pot depăși 100.000 de dolari pe an, de pacient, mii de bolnavi nu au acces la noile medicamente, conform unui nou studiu.

Dintre cei aproximativ 19.250 pacienți cu melanom metastatic tratați anual, 5.228 (27%) nu au acces la noile medicamente ce sunt recomandate în prezent conform ghidurilor de tratament europene.

„Este în special cazul țărilor est și sud-est europene, unde cei mai mulți pacienți primesc tratamente paliative, în special chimioterapie, care nu le prelungește viața”, susține Lidija Kandolf-Sekulovic, profesor de dermatologie la Academia de Medicină Militară din Serbia.

Noi medicamente printre care imunoterapiile oferite de companii precum Merck & Co sau Bristol-Myers Squibb, precum și așa-numitele combinații BRAFi+MEKi de la Novartis și Roche, pot prelungi speranța de viață a unui pacient cu malenom metastatic cu peste 18 luni. În unele cazuri supraviețuirea pacienților este măsurată chiar în numeroși ani. Aceste medicamente sunt însă extrem de costisitoare prin comparație cu chimioterapia convențională, afectând puternic bugetele europene alocate îngrijirii medicale.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.