Legea privind rispei alimentare, pro și contra
Legea privind risipa alimentară este forțată, are încă foarte multe lucruri neclare, este greu de aplicat și ar putea aduce mai multe prejudicii decât avantaje, a declarat, marți, pentru Agerpres, președintele Romalimenta, Sorin Minea, ca reacție la actul normativ adoptat marți de Plenul Camerei Deputaților.
„Nu are nicio legătură cu risipa, îi atinge mai mult pe comercianți care vor încerca să ia banii de la noi, dar când vrei să faci un lucru bun cu forța asta îți iese. În loc să ia Legea 150/2016 (care modifică și completează Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare n.r.) să o modifice, să o facă aplicabilă, scot pe bandă tot felul de cretinisme. Din punctul meu de vedere legea cu risipa alimentară este forțată, greșită și are încă foarte multe lucruri neclare. S-ar putea să aducă mai multe prejudicii decât avantaje”, a precizat Minea, potrivit Agerpres.
Potrivit sursei citate, anumite prevederi din lege au probleme foarte mari, pentru că „apare ca o afacere” în contextul în care TVA este deductibil, dar în același timp se returnează 3% din valoare și firmele care iau produsele pot ulterior să le vândă.
„Ne deranjează foarte mult faptul că apare ca o afacere în toată treaba asta. E deductibil TVA, este o chestie foarte corectă, dar în același timp se returnează 3% din valoare și firmele care le iau pot să le vândă cu 25% mai scump. Păi, e donație sau e vânzare? De asemenea, trebuie să vorbim și de cele trei zile înainte de expirare. Să lăsăm la o parte că sunt produse care au două-trei zile tot termenul de expirare, dar s-ar putea ca cei care plătesc să fie procesatorii. Un al treilea lucru a fost că i-am rugat să nu se regăsească și produsele de origine animală deoarece sunt foarte problematice. Recent, la banca de alimente, cum se cheamă în Franța, a fost un caz major de salmoneloză. E foarte riscantă și am înțeles că vor fi vândute și în magazine specializate pentru oameni săraci. Mie mi se pare o chestie foarte ciudată. Va fi foarte greu de gestionat”, a adăugat șeful Romalimenta.
Acesta a precizat că deocamdată nu pot fi estimate costurile și nici impactul social odată cu implementarea acestei legi.
Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți proiectul de lege privind diminuarea risipei alimentare.
„În sensul prezentei legi, prin risipă alimentară se înțelege situația în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării și sunt distruse, conform legislației în vigoare. Operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligați să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare”, prevede proiectul de lege.