Raețchi publică „Scurt tratat despre iubire”, la Nemira

Scriitorul Ovidiu Raețchi va publica la editura Nemira un Scurt tratat despre iubire. Cartea este o abordare din perspectiva istoriei culturii și a filosofiei a unor teme erotice esențiale, care pot fi intuite din cuprins: „Iubire: religie și fuziune nucleară”, „Îndrăgostirea: idee platoniciană, întâlnire, stranger”, “Obsessive love disorder și spargerea sinelui”, „Optimul tău”, „Te iubesc”, „Lista cu iubiți”, „Teoria haosului și femeia îndrăgostită: negare, dezvăluire, emasculare rituală, rănire. Cazul Jeni Acterian”, „Arheologia celorlalți în Celălalt”, “Lolita. Patologia primei iubiri”, „Iubirea ca deochi. Privirea fatală la Ficino”, „Teoria sărutului. Femeia, frigul și bizonul însângerat”, „Iubirea-milă și iubirea-pasiune. Crima în dragoste”, „Multiplicarea conștiinței în dragoste”, „Redimensionarea celuilalt în iubire”, „Gelozia: Cezar și Mahomed. Profetul și Împăratul”, „Să iubești două femei”, „Dezvrăjirea. Moartea iubirii”, „Lașitatea în dragoste. Petrarca”, „Seducția și limitele sale”, „Dublul și androginul”, „Iubit și iubitor. Ipoteza lui Fedru”, „Marele proiect unificator: dragoste și sexualitate”, „Eroarea sărmanului Catullus. Efectul Dulcineea”, „Iubire, murire, partajare. Copilul”.

Scurt tratat despre iubire se va lansa în februarie 2017, la București și New York.
Ovidiu Raețchi consideră că „avem nevoie, constant, de o recitire și, eventual, o aducere la zi a lucrărilor lui Stendhal și Ortega y Gasset, care sunt reperele absolute ale genului. Asta am încercat să fac eu, tonic, fără mize solemne, mai degrabă ludic, în vacanţa de vară”.
Liberalul a publicat patru volume de eseuri și analize politice: Esteistica (2004), Din Agora (2012), Anti-Dughin. Civilizația Creștin- democrată și un proiect pentru Rusia, Teoria Marelui Licurici& alte idei de dreapta.

Nemira a fost înființată în 1991 de Valentin Nicolau și este una dintre primele edituri independente din România. În decursul a 25 de ani pe piața de carte românească, Nemira  a adus în casele cititorilor peste 20 de milioane de volume și 1500 de  autori prestigioși, unii dintre ei traduși pentru prima dată la noi, precum Michel Houellebecq, John Kennedy Toole, George R.R. Martin, Philip K. Dick, Stephen King sau Frank Herbert. Nemira îşi invită cititorii să pornească într-o călătorie literară în jurul lumii cu 150 de cărți noi pe an publicate în colecţiile consacrate ale editurii. La Nemira au debutat nume importante din cultura și literatura românească, printre care Horia-Roman Patapievici, Radu Jörgensen, Mircea Nedelciu, Mircea Horia Simionescu, Ştefan Agopian, Ion Băieşu, George Banu, Sorin Antohi, Paul Goma, Şerban Foarţă. În prezent, Nemira promovează scriitorii români în colecția Cuaternar, unde semnează Emil Brumaru, Nichita Stănescu, Valentin Nicolau sau autori tineri precum Bogdan Munteanu și Cristina Andrei.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.