Examenul de rezidențiat, măsluit ani la rândul?
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut publică, zilele trecute, o situaţie referitoare la examenul de rezidenţiat, semnalând greşelile privitoare la numele candidaţilor.
Greşelile nu sunt întâmplătoare şi, mai mult, ele sunt vechi de când lumea. După cum relevă o investigaţie făcută de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan şi publicată pe tolo.ro, aceste greşeli au scopul de a-i ajuta pe candidaţi să ia examenul de rezidenţiat.
„Ei fac astfel încît să pici la comisia mai blîndă, unde cunoști pe cineva sau chiar unde este profesorul care te-a avut ca rezident în spital„, a declarat colegul din minister al celor care aranjează listele. Sursa citată mai scrie că pentru a schimba o literă din nume costă între 100 şi 200 de dolari.
„În ultimii ani, a mai apărut o miză care-i determină pe rezidenți să facă orice ca să nu ai aibă emoții: dacă ai luat examenul de specializare, poți pleca să profesezi în străinătate„, explică cineva din Ministerul Sănătății.
Se apelează la următoarele trucuri:
1. Se inversează numele și prenumele.
2. Dispare prima literă din nume în cazul în care cea de-a doua literă te face să pici la comisia bună.
3. Se schimbă prima literă din nume.
4. Se inversează numele și prenumele și se modifică prima literă din prenume. Poartă numele de soluția disperată.
În fiecare an, apar zeci de persoane pe care le cheamă Bastase în loc de Năstase, Avel în loc de Pavel sau Tordache în loc de Iordache. În total, sute de nume pocite.
„Erorile” nu sunt involuntare. Ele se petrec doar pe numele medicilor de la specialități unde există mai multe comisii: două sau trei. Acolo unde există o singură comisie numele sunt scrise corect.