Prezența României la târgurile internațională, slabă

Prezența României la târgurile internaționale este în general slabă, o prezență care nu are niciun fel de viziune, niciun fel de strategie, a declarat duminică ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA), Costin Borc, la Europa FM, comentând situația de la târgul internațional SIAL Paris.

„Unde cred că am greșit și unde cred că am greșit de la începutul mandatului meu este că am încercat cu bună credință să peticesc ceva ce nu poate fi peticit….Prezența noastră la târguri este în general slabă. Este o prezență care nu are niciun fel de viziune, care nu are niciun fel de strategie. Se fac cu ajutorul Consiliului de Export, se aleg târgurile la care se participă. Anul acesta au fost nominalizate, înainte să vin eu la minister, 81 de evenimente. Dintre acestea s-au făcut 40 sau 41 până acum. O să râdeți, dar cu o prezență și cu rezultate mai bune decât tot anul trecut. Un pic am reușit în această peticire, dar nu aici trebuia să fim de fapt”, a spus Costin Borc, potrivit Agerpres.

Ministrul a explicat că, în general, târgurile se organizează prost, cu foarte multă transpirație, cu oameni, unii chiar din Minister care încearcă să facă lucrurile atât de bine cât se poate.

Acesta a subliniat că la târgul internațional SIAL Paris s-a întâmplat ceva foarte interesant și care i se pare că „pute”.

Potrivit lui Costin Borc, conform legii achizițiilor publice, cea care este în vigoare din iulie, România nu ar fi putut participa la SIAL. Pentru aceasta a fost nevoie de o Ordonanță de Urgență și o Hotărâre de Guvern, iar în acest fel s-a putut plăti factura de stand, de chirie, de utilități direct de către Minister. Standul, însă, ar fi trebuit organizat de o firmă care deja era la Paris.

„Și ceea ce mi se pare îngrozitor de ciudat și o spun, există o anchetă a corpului de control, atât a corpului de control a ministerului cât și a corpului de control a primului ministru, standul a plecat la Paris, camioanele au ajuns acolo. Acele scaune de care vorbeați, acele scaune ponosite, nu au fost luate din altă parte ci coborâte din acele camioane. Vineri seara, înainte de târg, mi se spune într-un mail „domnule, sistemul ne-a învins, iar nu s-a făcut contract” și nu știu ce. Eu răspund, sigur, ne putând să promit că se face un contract, pentru că nu eu semnez, dacă aș fi semnat eu, da. Existau niște comisii care trebuia să aprobe și așa mai departe. Și spun: nu cred că este așa, secretarul general al ministerului mă asigură că situația ar putea fi rezolvată luni….Luni se rezolvă toate aceste dispute, se face oferta către organizator să se semneze contractul. Organizatorul era o firmă care era cu standul la Paris. Deci nu trebuia decât să dea jos din camion acele lucruri și să organizeze standul, ca să primesc un mail marți dimineața la ora 11:00 și să mi se spună: s-a descărcat standul la Petroșani. Deci aici este ceva care mie personal îmi pute, ca să fiu sincer”, a afirmat Costin Borc.

Acesta a afirmat, totodată, că zilele următoare ar putea fi gata rapoartele corpurilor de control ale ministerului și prim ministrului referitoare la târgul de la Paris.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.