Vargas Llosa , despre Premiul Nobel pentru Literatură

0

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa a declarat miercuri la Berlin, cu prilejul prezentării noului său roman ‘Cinco esquinas’, că Premiul Nobel pentru Literatură trebuie să fie pentru scriitori nu pentru cântăreți, într-o aluzie clară la Academia Suedeză privind decernarea acestui premiu lui Bob Dylan, relatează EFE.

Întrebat dacă îi plac cântecele lui Bob Dylan, Llosa a răspuns afirmativ, dar când a fost întrebat și despre deschiderea Nobelului pentru Literatură, în general, spre poezia cântată, scriitorul peruan a respins clar această posibilitate.

„Premiul Nobel trebuie să răsplătească o operă literară de calitate și recunoscută ca având calitate, dar să nu fie atât de cunoscută, astfel încât premiul să o ajute să obțină recunoaștere. Trebuie să fie un premiu pentru scriitori și nu pentru cântăreți”, a subliniat el în ovațiile auditoriului postului de radio RBB.

Întrebarea despre Bob Dylan a apărut când s-a vorbit despre unul din personajele romanului lui Llosa care este un recitator de poezie iar autorul a subliniat că poezia se scrie în prezent pentru a fi citită sau cântată.

Peruanul Mario Vargas Llosa a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2010. Potrivit Academiei Suedeze, el a fost recompensat pentru „cartografierea structurilor puterii și pentru imaginile energice ale rezistenței, revoltei și înfrângerii individuale”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.