Târg Național pentru Meșteșuguri și Artizanat
Directorul general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Paulina Popoiu, consideră că, pentru a-i aduce pe meșteri spre antreprenoriatul cultural, trebuie vorbit pe limba lor.
„Pentru a-i coopta pe meșterii noștri, pe oamenii din sate mai ales, pentru a-i aduce spre antreprenoriatul cultural, de care noi vorbim atât de mult când ne întâlnim, trebuie să le vorbim în graiul domniilor lor. Dacă am să le vorbesc în continuare de start-up și de background economic, ei n-or să înțeleagă nimic”, a declarat vineri Popoiu, în conferința de deschidere a Târgului Național pentru Meșteșuguri și Artizanat „MeșteșugarFEST-România Creativă”, de la Muzeul Satului, informează Agerpres.
Potrivit acesteia, Muzeul Satului este locul unde meșterii pot fi învățați, pe limba lor, să pornească o afacere.
„Și atunci, noi, aici, la Muzeul Satului, — am spus-o întotdeauna — suntem locul în care putem (…) să vorbim pe limba meșterilor noștri, să-i ajutăm să-și construiască afaceri. Pentru că e foarte important să menținem tradiția în cadrul acestor start-up-uri, este extrem de important să folosim ceea ce avem deja și ceea ce deja este admirat în Europa”, a adăugat Paulina Popoiu.
Ea a subliniat că la Muzeul Satului nimeni nu se teme să vorbească de produs cultural și de profit în cultură.
„Pentru că noi vorbim de industrii creative din 2006, dar conceptul este însă mult mai vechi în Europa. Și cum spuneam mai tinerilor noștri colegi, noi lucrăm cu industriile creative de pe vremea când dânșii erau doar în faza de embrion. De ce spun acest lucru? Pentru că doar nu le-am definit și nu le-am denumit. Dar, întotdeauna, arta populară, creația populară, a existat. Tradiția nu este o încremenire în proiect. Ea este — tradio-tradere; este și trădare. Toate generațiile au pus ceva în plus produsului tradițional. (…) Vorbim de artizanat în măsura în care, pornind de la tradiție, se creează un produs pe gustul modernității, dar nu atât de departe de tradiție”, a spus directorul Muzeului Satului.