Mii de medicamente se vor scumpi din 2017

Peste 60 la sută din medicamente s-ar scumpi ca urmare a unei recente hotărâri de guvern care măreşte comisioanele distribuitorilor şi farmaciştilor. O spun producătorii care au constatat că nu vor mai putea susţine tratamentele ieftine. După avertisment, Ministerul Sănătăţii anunţă că va rezolva problema.

Producătorii susţin că, prin creşterea cotelor de adaos, introdusă fără dezbatere, unele medicamente ar ajunge să coste de peste patru ori mai mult, din aprilie, anul viitor.

Au calculat că, în cazul unei terapii pentru sistemul nervos central, Bromazepam, producătorul ar primi tot 65 de bani pe cutie. Dar distribuitorul ar obţine de trei ori mai mult, cu noul adaos. Iar la farmacie, medicamentul ar ajunge la peste patru lei.

Pentru un antiinflamator uzual, preţul s-ar tripla. Diclofenacul pastile ar pleca din fabrică tot la 1 leu cutia, dar, la raft, ar urca la aproape 5 lei.

Pacientul ar avea de achitat o coplată mai mare. Iar producătorii ar fi obligaţi să achite o taxă clawback mai mare pentru reţetele peste buget.

Cel mai puternic lovite sunt medicamentele între 0 şi 10 lei. Adică aproape o treime din produsele de pe piaţă, folosite pentru afecţiuni cardiovasculare, inflamatorii, gastrointestinale şi nu numai.

Producătorii au calculat că peste 3500 de medicamente ieftine s-ar scumpi cu noile adaosuri. Iar lor, banii primiţi de la Casa de asigurări nu le-ar mai acoperi costurile minime.

Avertismentul a avut ecou. La numai patru zile de la publicarea noilor reguli în Monitorul Oficial, Ministerul Sănătăţii anunţă că va face modificări. Practic, propune să se revină la situaţia anterioară în privinţa adaosurilor comerciale pentru distribuitori şi farmacişti.

Rămân însă în picioare preţurile mărite pentru medicamentele esenţiale gratuite, ieftinirea în trei ani a medicamentelor ieşite de sub patent şi monitorizarea stocurilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.