Cioloș răspunde atacurilor lui Dragnea
Dacian Cioloş îi răspunde lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD, care exprimase temeri în legătură o posibile fraude electorale pe care le-ar pune la cale PNL. Premierul enumeră măsurile luate de guvern la alegerile locale şi afirmă că alegerile parlamentare vor fi corecte. Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraude la referendumul din 2009 pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
Dacian Cioloş arată că toate partidele au posibilitatea să asiste la pregătirile pe care le face Ministerul de Interne pentru alegerile din 11 decembrie şi, pe de altă parte, spune că Autoritatea Electorală Permanentă este în subordinea Parlamentului, care are astfel posibilitatea să facă o nouă numire după arestarea Anei Maria Pătru.
„Am înțeles că domnul Liviu Dragnea este îngrijorat de posibila fraudare a alegerilor parlamentare. Știu că dumnealui este un om cu experiență în organizarea alegerilor și mai știu că, în trecut, nu totul a mers bine din acest punct de vedere.
Vreau sa-i asigur pe români de următoarele:
• Da, acest guvern face tot ce-i stă în putere pentru a limita la maxim posibilitățile de fraudare a procesului electoral.
• Da, acest guvern a implementat deja cu succes la alegerile locale un sistem electronic de monitorizare a prezenței la vot, prin care se depistează cu ușurință tentativele de vot multiplu. Același sistem va fi folosit și la alegerile parlamentare.
• Da, acest guvern a decis supravegherea video a secțiilor de vot după închiderea urnelor, pentru a ne asigura că numărarea voturilor la alegerile parlamentare se desfășoară corect.
• Da, acest guvern a decis sigilarea ștampilelor de vot imediat după finalizarea procesului de votare, astfel încât să ne asigurăm că ele nu mai circulă după închiderea urnelor.
• Da, acest guvern a decis să deschidă mai multe secții de vot în afara granițelor, pentru a ne asigura că românii din diaspora nu mai stau la coadă cu orele pentru a-și exercita un drept fundamental.
Ne-am asumat responsabilitatea de a organiza alegeri corecte și o vom face.
Ministerul Afacerilor Interne a invitat deja partidele să-și trimită reprezentanți care să asiste la toate pregătirile pentru alegerile parlamentare. Invitația e în continuare valabilă. Am acționat și vom continua să acționăm transparent.
Autoritatea Electorală Permanentă este în subordinea Parlamentului, nu a Guvernului. De aceea, dacă domnul Dragnea este preocupat de stabilitatea acestei instituții, are posibilitatea de a-și mobiliza partidul pentru a face o nouă numire la Președinția AEP. Dacă are suspiciuni în legătură cu softul de numărare a voturilor, poate solicita Parlamentului să lămurească aceste lucruri direct cu conducerea AEP.
Domnule Dragnea,
Constat ca aveți tendința să sădiți teama și îndoiala în sufletul oamenilor, ca să vă cățărați apoi pe fricile lor în bătălia electorală. Mă abțin să interpretez declarațiile dumneavoastră despre “dreptate până la capăt”. Vă asigur însă că acest guvern sprijină Justiția să-și facă treaba, tocmai pentru ca tentativele de intimidare să nu-și mai aibă locul într-o campanie electorală. Eu cred ca a venit vremea ca, în loc de teamă și ură, liderii acestei țări să sădească încredere și optimism că se poate și altfel: fără minciună, fără populism, fără corupție. Îndrăzniți să credeți și dumneavoastră, domnule Dragnea”, a scris Dacian Cioloş pe Facebook.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spune că schimbările de la MAI şi de la AEP din ultima perioadă îi provoacă „suspiciuni”, astfel încât a cerut BEC să pună la dispoziţia partidului aplicaţiile folosite pentru alegeri de către Autoritatea Electorală Permanentă, fiind de părere că liberalii ar încerca să fraudeze scrutinul.
„Sunt două instituţii cheie în organizarea alegerilor din România: MAI şi AEP. Ministerul de Interne a suferit transformări majore, cum-necum, de la începutul anului Dacian Cioloş a avut ţintă ca de acolo să plece Petre Tobă. (…) Acum MAI este condus de apropiatul lui Dacian Cioloş. Tulburări majore în MAI şi în serviciul secret al ministerului. (…) AEP a rămas fără conducător. AEP este cea care după alegeri centralizează voturile şi repartizează mandate, pe baza unui soft la care noi deocamdată nu avem acces”, a spus el.