Scandal: Transplanturi preferențiale, la ANT!
„Transplanturile se fac preferenţial, iar listele de aşteptare nu sunt respectate”, spune ministrul Sănătăţii. Vlad Voiculescu a declarat că mai mult de jumătate dintre pacienţii care au beneficiat de transplanturi în 2014 au fost înscrişi pe liste în acelaşi an, deşi erau bolnavi care aşteptau încă din 2005. Agenţia Naţională de Transplant pasează însă responsabilitatea.
Ministerul Sănătăţii este pe punctul de a finaliza verificările făcute de Corpul său de control la Agenţia Naţională de Transplant şi la centrele de transplant.
Concluziile preliminare nu sunt deloc încurajatoare: bolnavii nu beneficiază de şanse egale şi sunt nereguli grave în modul de alocare şi de prioritizare a pacienţilor pentru transplant.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: „Într-unul dintre centrele de transplant din România, pentru o singură arie patologică s-au efectuat în anul 2014 140 de transplanturi. 60% dintre pacienţii care au beneficiat de aceste transplanturi au fost înscrişi pe lista de aşteptare chiar în acelaşi an, în acelaşi an 2014, deşi erau pacienţi pe lista de aşteptare încă din anul 2005. De asemenea, într-un alt an, în anul 2015, 80% dintre beneficiarii de transplant au fost înscrişi în acelaşi an„.
Reprezentanţii pacienţilor care au beneficiat de transplant îl contrazic însă pe ministrul de resort.
„Criteriul medical de compatibilitate şi de stare de sănătate a pacientului în momentul efectuării operaţiei sunt determinante. Cel care este mai recent înscris pe listă are şanse mai mari, pentru că starea lui de sănătate este net mai bună decât a celui care are mai mulţi ani de aşteptare şi prin care a căpătat diferite boli„, a declarat preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România, Gheorghe Tache.
Agenţia Naţională de Transplant este şi ea pusă la colţ de minister.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: „Registrul naţional de transplant trebuie să fie manageruit, trebuie să fie gestionat aşa cum trebuie de Agenţia Naţională de Transplant, toate atribuţiile în privinţa coordonării naţionale pentru activitatea de transplant sunt la Agenţia Naţională de Transplant (…) Respectarea regulilor pentru alocarea organelor este esenţa activităţii Agenţiei Naţionale de Transplant”.
Neoficial, şefii ANT susţin că nu au niciun rol.
„ANT alocă şi trimite organele către centrele de transplant, care hotărăsc cine va fi primitorul. Aşa spune legea. Nu ştie primitorii. Aceştia sunt cunoscuţi de CNAS care le plăteşte tratamentul şi care ne-a refuzat accesul la această bază de date„, ne-a explicat prin SMS Victor Zota, coordonatorul ANT pe Bucureşti.
Legea prevede însă şi atribuţii de control şi supraveghere pentru ANT, dar oficialii instituţiei susţin că nu au acest drept, ci numai ministerul, şi că ei pot face inspecţii numai pentru acreditări, cum a fost cazul Spitalului Sfânta Maria.
Organele abilitate au fost deja sesizate, iar investigaţiile în domeniu vor continua, promit autorităţile. Niciunul din şefii centrelor de transplant contactaţi telefonic nu a dorit să vină cu clarificări cu privire la acuzaţiile formulate de minister.