Mesajul lui Iohannis, la recepția de Ziua Națională

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, la Palatul Cotroceni, că ziua de 1 Decembrie este un îndemn la unitate, solidaritate și mândrie națională și le-a transmis românilor să nu se îndoiască de ei și de țara lor, șeful statului mulțumind, totodată, militarilor români din teatrele de operații pentru că își pun viața în slujba României.

„Sărbătorim astăzi împreună Ziua Națională a României cu recunoștință pentru înțelepciunea și sacrificiul înaintașilor noștri care au făcut posibilă România Mare, dar și cu încredere și speranță în viitorul pe care noi înșine, ca națiune, alegem să-l construim în acord cu valorile democrației și libertății. Ca de fiecare dată, Ziua Marii Uniri este un îndemn la unitate, solidaritate și mândrie națională. 1 Decembrie ne amintește an de an că această națiune are forța de a-și împlini marile idealuri, chiar împotriva celor mai potrivnice circumstanțe istorice. Vreau să mulțumesc încă o dată Armatei României, celor care își pun viața în slujba țării noastre, militarilor din teatrele de operații, care ne reprezintă cu onoare”, a susținut Klaus Iohannis în debutul recepției oferite de Ziua Națională la Palatul Cotroceni.

Președintele a amintit că, în 1916, România trecea prin momente dramatice și era „sfâșiată la propriu și la figurat de război”.

„Dar ce nu a putut lua nimeni românilor a fost dragostea de neam și țară, curajul, spiritul de sacrificiu, jertfa de sine în numele unui ideal, tenacitatea, dârzenia și speranța. Acestea sunt adânc înrădăcinate în ființa națională, pe ele s-a clădit România Modernă și de ele trebuie să ne aducem aminte în fiecare zi. Aceste valori nu ne-au părăsit niciodată, sunt ale noastre și ne reprezintă ca popor”, a adăugat Iohannis, conform Agerpres.Cu această ocazie, el le-a transmis românilor un îndemn personal. „Să nu vă îndoiți de voi înșivă și de România, să nu lăsați pe nimeni să pună sub semnul întrebării aceste valori ale poporului nostru. Să credeți în puterea și în măreția voastră. Cred că, uitându-ne înapoi la veacul ce a trecut, avem pentru ce să fim mândri și să recunoaștem devenirea noastră ca națiune. Încercările istoriei, războaiele, deceniile de comunism și represiune nu au slăbit ființa națională, dimpotrivă. Națiunea română s-a ridicat întotdeauna mai puternică, mai ambițioasă și cu o neștirbită voință de a-și afirma locul în lume. România este astăzi respectată în regiune, în Europa, în parteneriatele și organizațiile din care face parte, pentru angajamentul său în spiritul libertății, pluralismului, democrației și statului de drept”, a mai declarat șeful statului.

Potrivit lui Iohannis, în cei aproape 27 de ani de la eliberarea de sub regimul comunist, România a parcurs rapid și durabil etapele necesare tranziției și consolidării democratice și a arătat că locul ei este alături de statele occidentale, cu care împărtășește valorile comune.

Mihai Răzvan Ungureanu se află printre cei care au dat curs invitaţiei, alături de membri ai Guvernului, liderul PMP, Alina Gorghiu, fostul şef de stat Traian Băsescu, preşedintele executiv al PMP Valeriu Steriu.

Şi liberalii Cristian Buşoi, Nini Săpunaru şi Teodor Atanasiu sunt prezenţi, alături de senatorul Ilie Năstase şi preşedinţii CCR şi Curţii de Conturi, Valer Dorneanu, respectiv Niculae Văcăroiu, fost social-democraţi.

La Palatul Cotroceni au sosit până la ora transmiterii acestei ştiri şi ambasadorii Marii Britanii, Federaţiei Ruse şi Germaniei.

Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat din fruntea SIE la finalul lunii septembrie, după zvonuri legate de răcirea relaţiilor dintre cei doi şi informaţii neoficiale potrivit cărora şeful statului i-ar fi cerut anterior lui Ungureanu să plece de la conducerea Serviciului.

„Îl aştept în continuare. O să vorbim, o să lămurim”, le-a răspuns preşedintele Klaus Iohannis jurnaliştilor care l-au întrebat la începutul lui octombrie dacă a discutat cu Mihai Răzvan Ungureanu despre motivele demisiei.

La recepția de la Cotroceni au fost prezenți foștii președinți ai României Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu, patriarhul Daniel, premierul Dacian Cioloș, membri ai Cabinetului, fostul șef al SIE Mihai Răzvan Ungureanu, șeful SRI, Eduard Helvig, și al STS, Marcel Opriș, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, Livia Stanciu, judecător la CCR, președintele PNL, Alina Gorghiu, și lideri liberali, membri ai Corpului Diplomatic, reprezentanți ai Academiei Române, alți invitați.

„Se întâmplă ca în acest an Ziua Națională să ne găsească în mijlocul campaniei electorale. Participarea este unul dintre pilonii democrației, iar alegerile sunt cel mai puternic mecanism pe care cetățenii îl au la dispoziție pentru a decide viitorul țării lor. Așa că vă invit să participați la dezbatere, la campanie, la alegeri!”, a spus șeful statului la recepția oferită la Palatul Cotroceni de Ziua Națională.

El a subliniat că este firesc să existe polemici, controverse și dispute, mai ales într-o perioadă de competiție electorală.

„Cu toții facem parte din această națiune. Înainte de a fi de stânga sau de dreapta, suntem români și vrem ce e mai bine pentru România. Indiferent de care parte vă veți afla la aceste alegeri, indiferent pe cine susțineți, indiferent dacă cei pe care îi sprijiniți și în care v-ați pus speranța vor câștiga sau nu competiția electorală, nu uitați că alegerile sunt pentru și despre România. Am mai spus-o: personal, nu știu un mijloc mai bun de a aduna societatea decât în jurul unei ideal comun”, a subliniat șeful statului.

Președintele Iohannis a menționat că „toleranța, deschiderea, respectul pentru diversitate sunt acei catalizatori ai energiilor creatoare ale tuturor cetățenilor unei națiuni, din interiorul și din afara granițelor, care fac posibilă construirea unei țări puternice și demne”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.