Un nou volum despre Revoluția din 1989
Jurnalistul canadian Arpad Szoczi, în prezent reporter la „Deutsche Welle”, și-a prezentat, joi seară, la Cluj, cartea „Timișoara – Adevărata poveste despre revoluția română”, în care susține că în revoluția din 1989 au fost implicați agenți ai serviciilor de informații maghiare, dar și că între România și Ungaria era pe cale să aibă loc un conflict militar.
El a declarat că în acele momente au acționat în România 40 de agenți din Ungaria, care i-au oferit informații generalului Victor Atanasie Stănculescu și care l-au protejat și pe episcopul Laszlo Tokes, informează Agerpres.
‘Premierul ungar de atunci mi-a spus că a trimis 40 de agenți maghiari în Transilvania, era foarte preocupat de ce urma să facă Ceaușescu. Agenții maghiari au avut un centru de telecomunicații în România, prin care i-au ascultat pe cei de la Securitate și Ceaușescu era preocupat de faptul că dintre agenții de securitate sunt agenți dubli. Au fost trei echipe care l-au păzit pe Laszlo Tokes, de aceea n-a murit. Au încercat să-l omoare, dar n-au reușit’, susține Arpad Szoczi.
El crede că în mulțimea adunată la Timișoara în acele zile erau agenți de informații ai mai multor țări. ‘Părerea mea e că în mulțime erau agenți secreți ai diferitelor state, sovietici, maghiari, români, care au provocat. (…) În Securitate era cel puțin un agent dublu, care lucra și pentru FBI, știu acest lucru pentru că le dădea americanilor fotografii perfect realizate, în vremea în care nu erau scanere’, susține Szoczi.
Afirmațiile sale sunt susținute și de declarațiile lui Nemeth Miklos, premier al Ungariei în perioada 23 noiembrie 1988 — 23 mai 1990. ‘Ungaria a folosit toate măsurile posibile pentru a fi sigură că regimul lui Ceaușescu va cădea. (…) Când a izbucnit revoluția populară pornită de Laszlo Tokes împotriva regimului lui Ceaușescu, din acel moment am știut că se întrezărea sfârșitul lui Ceaușescu. Numai că nu știam că îl vor executa. (…) Generalul român Stănculescu a tras inițial în demonstranții din Timișoara, însă când a simțit că se schimbă cursul, a schimbat bărcile. (…) Agenții serviciului secret maghiar au fost în stare să-i dea lui și armatei informații importante despre unde se afla Securitatea. Am fost în stare să urmărim toate mișcările securității, trăgând cu urechea la conversațiile lor. Informația am trimis-o generalului Stănculescu. Poate e mai bine să vorbim mai puțin despre aceasta’, a afirmat, în interviu, Nemeth Miklos.
Autorul cărții, dar și fostul premier ungar vorbesc și de relațiile foarte tensionate care erau în 1989 între România și Ungaria, afirmând că putea să izbucnească inclusiv un conflict militar între cele două țări.
Citând un document din arhivele secrete ungare, autorul susține că în decembrie 1989, prin intermediari arabi, au fost aduse la unitatea militară din Florești, de lângă Cluj-Napoca, șapte rachete chinezești cu rază de acțiune de 500 de kilometri, a căror țintă era, probabil, Ungaria, în special centrala nucleară de la Paks.
În interviul acordat lui Arpád Szoczi, fostul premier Nemeth Miklos confirmă informația și spune că Ungaria era pregătită să riposteze.