Premiile Centrului Național al Dansului București

Share:

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, și coregrafele Adina Cezar și Simona Deaconescu s-au numărat printre laureații Premiilor Centrului Național al Dansului București (CNDB) 2016, la ceremonia ce a avut loc, sâmbătă seară, la actualul sediu al instituției de spectacole.

Gala prezentată de Paul Dunca a cuprins momente de dans, muzică, scurte „lecții de coregrafie” pentru public, dar și proiecții video ale spațiului ce va fi sediul permanent al CNDB — Sala Omnia. În prezent, activitatea Centrului se desfășoară într-un spațiu închiriat, informează Agerpres.

Managerul Centrului, Vava Ștefănescu, a spus că anul acesta a însemnat pentru CNDB nu doar atribuirea acestui spațiu, în care echipa se va muta, cel mai probabil, în 2019, ci și un nou concurs de proiecte.

„Au fost și alte lucruri minunate care s-au întâmplat anul ăsta (…). Zece posturi în plus, buget atât de mare încât am putut să reorganizăm selecția de proiecte pe care nu am mai organizat-o de patru ani”, a afirmat managerul CNDB.

Un premiu special din partea CNDB i-a revenit ministrului Culturii, Corina Șuteu. „Sunteți o comunitate extraordinară (…). E o instituție liberă și asta trebuie să facă instituțiile de cultură, să rămână libere”, a declarat aceasta la primirea distincției.

Directoarea Bucharest International Dance Film Festival, Simona Deaconescu, a primit, de asemenea, un premiu din partea CNDB. Și ea a vorbit despre importanța atribuirii Sălii Omnia pentru reprezentanții dansului contemporan în România. „Sala Omnia reprezintă pentru noi toți oportunitatea de a fi o comunitate în continuare”, a spus ea.

Coregrafa Adina Cezar a primit o „reverență specială” din partea fostului ei elev Mihai Mihalcea, care a citit și un mesaj, pentru ea, din partea lui Miriam Răducanu. Adina Cezar a vorbit despre principiile carierei sale. „Cred foarte tare în puterea de a admira, că asta ne duce înainte (…). M-am bucurat de o educație extraordinară. Totul extrem de sever și de serios, ceea ce mi-a prins foarte bine”, a mărturisit ea.

Au mai fost premiați, la gala CNDB, Miki Braniște — directorul festivalului Temps d’Images de la Cluj-Napoca, coregrafa Maria Baroncea, coregrafii Brynjar Abel Bandlien și Rui Catalao, dar și administratorul CNDB, Cornel Frantz.

În cadrul galei CNDB au primit premii și trei dintre participanții la proiectul „Văzut la CNDB” — care a agregat cronici ale spectacolelor centrului. Câștigătorii sunt: Cătălina Miciu, Dana Bergheș și Gabriel Sandu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.