„Colinde netemperate”, un show de excepție

Centrul Național al Dansului București a găzduit miercuri, la Sala Stere Popescu, spectacolul „Colinde netemperate”, un show în care patru tineri artiști au prezentat într-o manieră reinterpretată colindele tradiționale.

Cei patru artiști — Maria Balabaș (voce), Mihai Balabaș (chitară, efecte și sampler), Marina Pingulescu (vioară) și Călin Torsan (instrumente de suflat) — au încântat spectatorii cu o serie de colinde precum „Adam și Eva”, „M-o mânat maica la capre”, „Azi e seara de ajun”, „La sfârșitul lumii”, „La săvârșitu’ lumii”, toate interpretate într-o manieră proprie, informează Agerpres.

„Colindele acestea nu sunt scrise în tonalitate, în sistemul temperat care se practică în muzica clasică, ele, aparținând folclorului, sunt modale, deci netemperate. Cuvântul acesta este asociat unei stări foarte umane de a fi. Când spui despre cineva că și-a pierdut temperamentul sau și-a pierdut firea, este netemperat, este agitat. De fapt, nu cred că agitat este ce ne-am dorit să facem prin colindele acestea dar am vrut să spunem că ele nu aparțin, de exemplu, modului acesta foarte comercial de a înțelege Crăciunul, și sunt mai degrabă continuarea unei tradiții personale pe care am reinterpretat-o cu mijloacele artistice care ne sunt caracteristice”, a declarat, pentru Agerpres Maria Balabaș.

Ea a precizat că melodiile prezentate sunt găsite în colecții de folclor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.