Aglomerație la Unitățile de Primiri Urgențe
Se aşteaptă cu orele la Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU). Pentru că ambulatoriile şi cabinetele medicilor de familie sunt închise, doctorii care lucrează în aceste unităţi abia fac faţă numărului mare de bolnavi. În unele secţii, numărul pacienţilor a crescut în această perioadă cu 60 la sută, aşa că se stă la coadă chiar şi câte şase ore.
În Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Marie Curie din Capitală au ajuns în ultimele zile în jur de 300 de copii. Iar astăzi, în doar patru ore, peste 100 de copii au avut nevoie de atenţia unui medic. Cei mai mulţi aveau viroze.
Ca să facă faţă numărului mare de cazuri a fost nevoie ca doi medici din alte secţii să îşi ajute colegii din Unitatea de Primiri Urgenţe. Chiar şi aşa, fiecare doctor ajunge să consulte într-o gardă peste o sută de copii.
Ileana Florescu a consultat în şase ore peste 50 de pacienţi. Tura se termină, însă, peste 18 ore.
Aglomerate sunt şi Unităţile de Primiri Urgenţe pentru adulţi. La camera de gardă a Spitalului Universitar din Bucureşti vin zilnic în această perioadă peste 700 de oameni. Înainte de sărbători, medicii consultau cel mult 450.
Din păcate, pacienţii aşteaptă atât pentru că deficitul de medici din spitale e de 50%. În timp ce la nivel european lucrează în medie 3,3 doctori la o mie de locuitori, în România, media este de 2,5 doctori. Cea mai gravă situaţie este în Ialomiţa şi Giurgiu, unde avem un singur medic la o mie de locuitori.