Șeful CNAIR și prefectul de Giurgiu vor fi demiși

Premierul Sorin Grindeanu a cerut demiterea şefului CNAIR, fiind nemulţumit de gestionarea stării drumurilor naţionale, după mai bine de 14 ore de la ridicarea codurilor de viscol. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunţat de asemenea că va cere demiterea prefectului de Giurgiu.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a anunţat astăzi că i-a cerut ministrului Transporturilor să-l demită pe directorul general al CNAIR, Cătălin Homor pentru proasta gestionare a deszăpezirii de pe autostrăzi.

I-am transmis ministrului Cuc să trimită corpul de control la CNAIR și să demită șeful de la CNAIR. Avem 28 de drumuri naționale nefuncționale și două autostrăzi nefuncționale la 14 ore de la ridicarea codului, nu ne trebuie explicații. Sunt nereguli la stocurile de materiale. De ce avem multe stocuri de sare și nu avem și de nisip. Urmează o perioadă dificilă, de cod roșu de ger.”, a spus Sorin Grindeanu.

Alexandru Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor a precizat că va trimite Corpul de control al instituției la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru a vedea cum a fost evaluată cantitatea de materiale antiderapante.

„Am avut o analiză cu domnul Grindeanu (prim ministrul — n.r.) în urma opririi Codului portocaliu și în permanență am ținut legătura și cu doamna ministru de Interne și cu dânsul privind utilajele, stocurile pentru această perioadă. Sunt anumite discrepanțe între stocuri. Aici vorbim de sare și de nisip. Explicațiile celor de la CNAIR sunt legate conducerea anterioară a ministerului. Tocmai din acest motiv voi trimite Corpul de control acolo să vedem exact cum au evaluat dânșii situația înainte de acest episod și cum și-au ajustat toate cantitățile de materiale”, a spus, sâmbătă, ministrul Trasporturilor, la sediul instituției pe care o conduce.

El a mai afirmat că în acest moment există materiale pentru asigurarea traficului în condiții optime.

„Numai că în componența materialului antiderapant pe lângă sare și alte substanțe care se folosesc, trebuia să avem și cantitatea de nisip necesară pentru asigurarea participării în condiții normale și de siguranță la trafic. Înțeleg că printr-un ordin de ministru s-a dispus să nu se achiziționeze nisip la Ministerul Transporturilor ținând cont că aveau dânșii o strategie că, dacă există cantități destul de mari de sare, nu va mai fi nevoie să achiziționăm și nisip. Dacă s-ar fi înrăutățit și mai tare starea vremii, noi am fi preferat să avem un tampon de material antiderapant ca să nu avem nicio problemă. Acesta este lucrul pe care eu l-am reproșat conducerii (CNAIR n.r.)”, a mai arătat ministrul Transporturilor.

Totodată, Alexandru Cuc a precizat că pe A2 au fost solicitate, vineri, utilaje suplimentare de la Direcțiile Regionale de Drumuri și Poduri.

„Noi am solicitat, vineri, directorului CNAIR (Cătălin Homor — n.r.) să aducă utilaje suplimentare pentru A2 și am adus de la Direcțiile Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova, Brașov și Iași pentru a interveni și a ajuta la decongestionarea situațiilor care s-au petrecut pe A2. Avem peste 3.000 utilaje prin DRDP”, a mai afirmat Cuc.

O altă demitere anunțată e cea a prefectului din județul Giurgiu. Ministrul de Interne spune că l-a sunat pe acesta câteva ore, însă nu a reușit să-l contacteze. ”Acum două nopți l-am căutat câteva ore pe prefectul de la Giurgiu. O să-i cer premierului demiterea lui pentru că e inadmisibil ca într-un județ care are și vămi să nu dai de prefect.”, a spus Carmen Daniela Dan.

La această oră, autostrăzile A2 şi A4 sunt închise.

Viscolul și ninsoarea abundentă au făcut impracticabile mai multe drumuri naționale din țară, inclusiv o porțiune din Autostrada A2, dar şi A4 care au fost închise. Mai multe mașini au rămas blocate în zăpadă. Mai multe judeţe se află sub atenţionare de ger în următoarele trei zile. 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.