Importanța primirii în patrimoniul mondial UNESCO
Într-un moment în care turismul constituie un fenomen mondial de masă, noțiunea de „patrimoniu mondial”, promovată de UNESCO, dobândește o importanță centrală. Din 1972, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, prin Convenția privind protecția patrimoniului mondial cultural și natural, a creat lista patrimoniului mondial, care cuprinde situri apreciate ca având o valoare excepțională, semnalează site-ul theconversation.com.
Deși înscrierea pe această listă nu dă în mod automat dreptul la ajutoare financiare pentru protejarea acestor situri, iar UNESCO este neputincioasă în fața distrugerii unor situri înscrise, cum ar fi distrugerea în 2001 a statuilor din Bamiyan (Afganistan) care-l reprezentau pe Buddha sau distrugerea templului Bel din orașul sirian Palmira în august 2015, lista patrimoniului mondial nu este o realizare mai puțin importantă a UNESCO, iar patrimoniul este cel mai cunoscut domeniu de activitate al acestei organizații.
Listei UNESCO a patrimoniului mondial, care numără în prezent peste 1.000 de situri, i s-a adăugat în 2003 lista patrimoniului imaterial, care reunește practici, tradiții, dansuri, datini și îndeletniciri tradiționale.
Aceasta a fost concepută în parte pentru a contrabalansa dezechilibrul listei precedente, care cuprinde o majoritate zdrobitoare de situri europene, în timp ce Africa este subreprezentată. Africa figurează mai ales cu situri „naturale”, în timp ce Europa are o sumedenie de situri „culturale” (biserici, castele… ) care sunt deja bine puse în valoare și nu au nevoie de o protecție suplimentară.
În 1995, UNESCO a creat un registru numit „Memoria Lumii”, care cuprinde elemente importante și, uneori, pe cale de dispariție sau fragile din patrimoniul documentar al umanității, de exemplu „Tapiseria de la Bayeux”.