Totul despre cauzele morții lui Dan Adamescu

Cauza morţii lui Dan Adamescu este, potrivit medicilor legişti, bronhopneumonia, precum şi o insuficienţă cardio-respiratorie, a declarat joi avocatul familiei Adamescu, Cătălin Dancu. El a precizat că fosta soţie şi sora lui Dan Adamescu au decis să se ocupe împreună de înmormânare, trupul neînsufleţit al acestuia urmând să fie depus joi la Biserica Domniţa Bălaşa, urmând ca înmormânarea să aibă loc vineri la prânz.

Avocatul Cătălin Dancu a spus, la ieşirea de la Institutul Naţional de Medicină Legală, că pe certificatul medico-legal scrie, în dreptul cauzei morţii, bronhopneumonie şi insuficienţă cardio-respiratorie.

El a precizat că s-a stabiit ca trupul neînsufleţit al lui Dan Adamescu să fie ridicat de fosta sa soţie şi dus la îmbălsămare, iar joi, în jurul orei 18.00, să fie depus la Biserica Domniţa Bălaşa.

„Slujba va fi mâine, la ora prânzului, iar fosta soţie şi sora domnului Adamescu au decis, de comun acord, să se pregătească împreună toate aceste ceremonii. Deja s-au şi împărţit, cum este firesc, sarcinile în familie, o parte se va ocupa de o anumită problemă, cealaltă parte de altă problemă”, a mai spus Dancu.

Întrebat dacă medicii legişti au stabilit că decesul s-a datorat şi unei infecţii cu stafilococ auriu, Dancu a spus: „Nu avem alte date, v-am spus exact care este diagnosticul de pe certificatul medico-legal”.

El a precizat că în urma unor analize ulterioare s-ar putea stabili şi alte cauze ale decesului.

„De asta a durat atât de mult autopsia. După ce se vor termina procedurile de înmormântare, evident că vom veni şi cu documentele funerare şi cu datele medico-legale”, a precizat Dancu.

Avocatul a mai spus că procedura de divorţ va continua în 8 martie, când a fost stabilită data apelului, după ce atât Dan Adamescu, cât şi fosta soţie a acestuia au contestat decizia din 7 iunie 2016, a Judecătoriei Sectorului 1, de desfacere a căsătoriei, din culpă comună. Instanţa a anulat atunci cererea de partaj formulată de soţia lui Adamescu, întrucât aceasta nu a depus taxa de timbru pentru partea din averea omului de afaceri cerută la partaj.

„8 martie este data apelului pentru divorţ, ambele părţi au făcut apel. Era vorba de o culpă comună, urmează ca părţile să stabilească în final dacă rămâne o culpă comună sau nu. Din ce am discutat cu Alexander (fiul lui Dan Adamescu, n.r.), ştiu că, potrivit legii, el va prelua această responsabilitate pe care legea i-o dă, ca în locul tatălui să continue procedura de divorţ. Dacă rămâne culpa comună, soţia supravieţuitoare va obţine o pătrime din moştenire. Dacă nu, şi va fi contraexpertiză, nu va obţine nimic”, a precizat avocatul.

Fosta soţie a lui Dan Adamescu, care la Judecătoria Sectorului 1 a obţinut dreptul de a reveni la numele deţinut înaintea căsătoriei, respectiv Carmen Palade, a merg miercuri la Institutul Naţional de Medicină Legală însoţită de mai mulţi bodyguarzi, cerând să ridice trupul neînsufleţit al lui Adamescu. În acelaşi timp, sora lui Dan Adamescu a mers şi ea la INML, spunând că Carmane Palade nu are dreptul să ridice trupul neînsufleţit, întrucât nu mai este membru al familiei acestuia.

Medicii legişti le-au spus celor două femei că joi va fi terminată autopsia şi atunci se va stabili cine va putea să ridice trupul neînsufleţit al lui Dan Adamescu.

Carmen Adamescu a arătat, într-un comunicat de presă, că în calitate de soţ supravieţuitor, îşi asumă gestionarea proprietăţilor şi afacerilor lui Dan Adamescu, că va asigura continuitatea tuturor operaţiunilor şi va respecta „toate angajamentele anterioare faţă de partenerii noştri de afaceri”.

„Chiar dacă decesul a survenit pe timpul detenţiei, soţul meu, Dan Adamescu, are dreptul la o înmormântare pe măsura contribuţiilor pe care le-a adus la dezvoltarea mediului de afaceri românesc. De aceea, împreună cu sora sa, Doamna Călinescu Eugenia Constanze, îi informez pe toţi cei care l-au preţuit şi apreciat pe Dan Adamescu că trupul său neînsufleţit va fi depus la Biserica Domniţa Bălaşa unde, începând cu orele 18.00, îi vor putea prezenta omagiile şi îşi vor putea lua rămas bun de la acest om puternic şi care a constituit un model profesional pentru mulţi dintre cei care l-au inconjurat de-a lungul vieţii. Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Bellu Evanghelic, pe data 27 ianuarie 2017, începând cu ora 14:00. Îi invit pe cei care l-au cunoscut şi apreciat să ne fie alături atunci când îl vom conduce pe ultimul său drum”, a precizat Carmen Adamescu.

Ea adăuga că îi asigură pe toţi moştenitorii legali că va lua toate măsurile pentru conservarea întregului patrimoniu rămas de pe urma decesului lui Dan Adamescu şi pentru pregătirea corespunzătoare a succesiunii.

„În termenul legal, vor avea ocazia de a-şi formula pretenţiile şi a participa la dezbaterea modului în care fiecare va primi cota legală ce-i este rezervată”, a mai arătat Carmen Adamescu.

Legat de această situaţie, fiul lui Dan Adamescu, Alexander, a arătat că îl întristează situaţia în care Carmen Palade a pus familia fostului om de afaceri, când a venit la INML cu 20 de bodyguarzi „să ridice cu forţa trupul neînsufleţit”.

Alexander Adamescu a precizat că fosta soţie a tatălui său nu l-a vizitat în închisoare şi, mai mult, l-a dat în judecată cerându-i 300 milioane de euro şi jumătate din afaceri, „pretinzând că numele ei este afectat şi că vrea să fie din nou numită Palade, nume pe care îl avea înaintea căsătoriei.

El a mai arătat că tatăl lui a declarat în faţa Instanţei, în procesul de divorţ: “În anul 2014, am fost arestat preventiv, iar în această perioadă – în care aş fi avut cel mai mult nevoie de sprijinul moral al soţiei mele – ea a lipsit aproape cu desăvârşire din viaţa mea”.

Omul de afaceri Dan Adamescu a murit în noaptea de luni spre marţi, la vârsta de 68 de ani, într-un spital privat, unde era internat din septembrie 2016. La momentul decesului, Adamescu era în executarea pedepsei de patru ani şi patru luni de închisaore, primită în 27 mai 2016, în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători pentru pronunţarea unor soluţii favorabile în dosare de insolvenţă ale unor firme ale sale.

După decesul lui Dan Adamescu, fiul acestuia a afirmat că afecţiunile de care suferea tatăl său i-au slabit constant corpul, “lovitura fatală fiindu-i dată de bacteria patogenă stafilococul auriu, cu care a fost contaminat în condiţiile inumane din închisoare”.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a reacţionat arătând că Dan Adamescu nu a fost infectat cu bacterii în perioada în care a stat în penitenciar, la internarea în spitalul privat, unde a stat din septembrie 2016, neavând un astfel de diagnostic.

Dan Adamescu a fost transferat în septembrie 2016 din Penitenciarul Rahova în Penitenciarul Jilava şi i s-a stabilit regimul semideschis de executare a pedepsei. Pe 10 septembrie 2016, în baza documentelor medicale depuse de avocaţi, Adamescu a fost transferat de la Penitenciarul Jilava la Spitalul de Urgenţă Floreasca, pentru investigaţii în vederea unei operaţii la genunchi, pentru montarea unei proteze. Ulterior, în baza recomandărilor unui medic de la Spitalul Floreasca, Dan Adamescu a fost transferat, sub pază, la un spital privat, de atunci nemairevenind în penitenciar.

Dan Adamescu şi fosta şefă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor Angela Toncescu au fost trimişi în judecată, în 20 decembrie, pentru abuz în serviciu şi spălarea banilor în dosarul falimentării Astra Asigurări, alături de alte opt persoane cu funcţii de conducere în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, prejudiciul în acest caz fiind estimat la peste 800 de milioane de lei.

Omul de afaceri Dan Adamescu deţinea mai multe afaceri, printre care Astra Asigurări şi Medien Holding, trustul care includea ziarul România Liberă. De asemenea, era proprietarul hotelului Intercontinental din Bucureşti.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.