Candidat surpriză al socialiștilor francezi la prezidențiale

Susținător al unei politici de stânga „totale”, Benoît Hamon a devenit candidatul socialiștilor la președinția Franței, învingându-l fără drept de apel pe fostul premier Manuel Valls în cadrul alegerilor primare ale grupărilor de stânga, transmite AFP.

„În această seară, stânga ține fruntea sus, privește spre viitor și vrea să câștige. Avem nevoie de o stângă modernă, inovatoare, orientată spre viitor, care vede lumea așa cum este, nu cum a fost”, a spus Hamon după anunțarea victoriei.

Primul său demers în calitate de candidat desemnat a fost lansarea unui apel către ecologiști și către reprezentanții stângii radicale „pentru a pune bazele unei majorități coerente și durabile” în fața adversarilor declarați: „distrugătoarea extremă dreaptă” condusă de Marine Le Pen și „dreapta conservatoare” reprezentată de François Fillon, informează agerpres.

În vârstă de 49 de ani, Hamon a reușit să se impună în fața unor adversari mai experimentați, comentează AFP. Supranumit „micul Benoît” de către unii reprezentanți ai Partidului Socialist, el a știut să îi convingă pe alegători și i-a făcut să creadă într-un „viitor dezirabil”, în pofida celor care l-au calificat drept „un vânzător de iluzii”.

Cu o atitudine studiată, serios, dar destins, Hamon „a refuzat să fie privit drept omul providențial, dar și-a asumat fără ezitare statutul de candidat al ‘utopiei’ în fața ‘hiperrealismului’ susținut de fostul premier Manuel Valls, care a învins în primul tur de scrutin, dar a pierdut în al doilea”, se arată în comentariu agenției France Presse.

Hamon și-a petrecut o parte a copilăriei în Senegal, la Dakar. A devenit cunoscut odată cu preluarea mandatului de ministru delegat în 2012, în perioada guvernului condus de Jean-Marc Ayrault și, timp de trei luni, a fost ministrul educației. Pentru că nu era de acord cu orientarea economică a executivului, pe care o considera prea liberală, Hamon a demisionat din Guvern în 2014, mai arată AFP.

În campania pentru prezidențiale, Benoît Hamon a respins ideea de „cursă a creșterii economice”, spunând că preferă o abordare temperată. A spus că vrea să încurajeze reducerea programului de lucru, s-a pronunțat în favoarea unei societăți în care oamenii să nu mai fie stigmatizați pentru orientare sexuală, gen sau religie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.