OUG 14, adoptată de senatori!

OUG 14, care abrogă ordonanţa de modificare a codurilor penale, a fost aprobată, marţi, în unanimitate de Senat.

Senatorul PMP Traian Băsescu a propus plenului Camerei superioare ca atât OUG 13, cât și OUG 14 să fie lăsate „așa cum sunt” pentru a nu genera confuzii, urmând ca ambele să fie respinse în Parlament după punerea în acord a Codului penal și a Codului de procedură penală cu deciziile CCR și cu Directiva 343 a UE.

„Personal — și credeți-mă că o spun din experiență — am impresia că Parlamentul și prima Cameră sesizată, Senatul, au intrat într-un joc al populismelor, un joc pe care nu avem dreptul să îl facem. Spre exemplu, vrem să ne dovedim loialitatea față de cine nu știu, abrogând sau aprobând prin lege OUG 14. Unii colegi, în exces de loialitate, tot așa — neînțelegând față de ce, vor și 13 și 14. Părerea mea (…) este că oricare dintre acțiunile pe care le introducem va genera mai multă confuzie și pot să vă dau câteva articole din Constituție ca să vă arăt că vor apărea din nou discuții, dispute, confuzie. De aceea, cred că o poziție matură a Parlamentului ar fi următoarea: lăsați 13 și 14 așa cum sunt. OUG 13 este abrogat prin OUG 14. Iar Comisiile juridice ale celor două Camere să ia toate deciziile CCR și Directiva 343 a UE să facă toate modificările și la momentul la care trecem toate modificările la Cp și Cpp, prin Parlament, abrogăm ambele OUG, și 13 și 14. Le respingem. Cred că altfel intrăm într-un joc din care și judecătorilor le va fi greu să se descurce”, a declarat marți Traian Băsescu.

Senatorii din comisia juridică au adoptat, cu unanimitate de voturi, un raport favorabil proiectului de lege de aprobare a OUG 14/2017 şi au admis două amendamente formulate de USR prin care au fost puse în acord două articole din OUG 14 cu deciziile Curţii Constituţionale (CCR).

Astfel, a fost modificat alineatul (5) al articolului 25 din Codul de procedură penală declarat neconstituţional de către CCR anul trecut (decizia 586/2016) şi a fost introdusă posibilitatea recuperării prejudiciului prin intermediul unei acţiuni civile în cazul în care intervine prescripţia răspunderii penale.

Un alt articol din Codul de procedură penală amendat de comisia juridică a Senatului pentru a fi pus în acord cu o decizie a CCR de anul trecut (decizia 614/2016) a fost articolul 215, alineatul doi care priveşte controlul judiciar. CCR a statuat că prevederile acestui articol sunt constituţionale în măsura în care prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar se face cu aplicarea prevederilor articolului 212 alin. (1) şi alin. (3) din Codul de procedură penală.

Proiectul de aprobare a ordonanţei va ajunge, marţi, în şedinţa de plen a Senatului, iar apoi va fi trimis Camerei Deputaţilor, care este forul decizional în acest caz.

În cadrul şedinţei comisiei juridice, senatorii PNL şi cei ai USR au propus şi respingerea OUG 13, la pachet cu aprobarea OUG 14.

”E important să le discutăm împreună, existând un risc destul de mare să dăm un semnal prost dacă am discuta azi exclusiv OUG 14. Există o temere reală că, adoptându-se exclusiv OUG 14, creem sau lăsăm o breşă pentru a putea fi activate ulterior dispoziţiile OUG 13”, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu.

Fosta şefă a liberalilor a fost susţinută de senatorul USR, George Drică. ”Îmbrăţişăm acelaşi punct de vedere, aceste ordonanţe să meargă împreună şi să ajungă împreună la vot. Dacă se doreşte rezolvarea acestei probleme şi dorim să stingem definitiv această situaţie, e musai sa respingem OUG 13 şi să discutăm pe OUG 14. Dacă lăsăm OUG 13 în procedură parlamentară şi votăm exclusiv OUG 14, riscăm să deschidem o cutie a pandorei”, a declarat senatorul USR.

Preşedintele comisiei juridice, social-democratul Şerban Nicolae, s-a opus însă discutării OUG 13 la pachet cu OUG 14, iar colegii săi de la PSD şi ALDE i-au urmat exemplul. Propunerea PNL şi USR a căzut la vot, cinci senatori (PNL, USR şi UDMR) pronunţându-se pentru discutarea la pachet a celor două ordonanţe, iar restul de şase (PSD şi ALDE) s-au abţinut.

Guvernul a adoptat, în seara zilei de 31 ianuarie, prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea codurilor penale, fără avizul CSM. Cinci zile mai târziu, duminică 5 februarie, Guvernul a abrogat, prin Ordonanţă de Urgenţă, OUG 13/2017.

În aceeaşi zi, Ministerul Justiţiei a transmis CSM solicitare de avizare a proiectului de ordonanţă de urgenţă care abroga OUG 13, deşi actul normative fusese publicat în Monitorul Oficial şi îşi producea efectele.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.