Tradiții de Dragobete, la Muzeul Satului
Teatru de umbre pentru cei mici, tradiții de Dragobete, melodii de dor, hore strămoșești, dar și un concurs de poezii de dragoste fac parte din programul anunțat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” pentru 24-26 februarie, marcând astfel sărbătoarea tinereții și a iubirii la români.
„Denumit în calendarul popular și ‘Cap de primăvară’, de Dragobete întreaga natură renaște, păsările își caută cuiburi și, după unele credințe populare, ursul iese din bârlog. Odată cu natura reînvia și iubirea, iar Dragobetele marca ziua în care întreaga suflare sărbătorea înnoirea firii și se pregătea pentru venirea primăverii”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de Muzeul Satului, informează Agerpres.
Vizitatorii care își sărbătoresc onomastica (Draga, Drăguța, Dragoș, Drăgan) sau ziua de naștere vor avea acces gratuit în muzeu (cu buletinul la purtător).
Bucureștenii care vor trece pe la muzeu, vineri și sâmbătă, între orele 9.00 și 17.00, vor putea târgui creații ale meșterilor populari, mărțișoare speciale și originale, dar și produse din bucătăria tradițională.
Programul manifestării de duminică include: teatru de umbre pentru cei mici (ora 11.00), tradiții de Dragobete cu grupul de datini și obiceiuri ‘Cucii’, din comuna Brănești — județul Ilfov (ora 13.00), melodii de dor și de dragoste interpretate de Sabrina Diacov de la Liceul Iulia Hașdeu (ora 14.00), prelucrări folclorice oferite de grupul de muzică veche ‘Muzodava’ din Ploiești (ora 13.30), concurs de poezii de dragoste (ora 14.20), hore strămoșești împreună cu Școala de dans românesc Larisa și Marin Barbu (ora 14.30).