Val de atentate atribuite regimului de la Phenian

Uciderea fratelui vitreg al liderului nord-coreean se adaugă unei liste lungi de asasinate sau tentative de asasinate pentru care este suspectat regimul de la Phenian, vizând rude dezmoştenite ale clanului Kim, precum şi personalităţi sud-coreene, relatează Associated Press, care prezintă principalele cazuri de acest fel.

Principalele asasinate şi tentative de asasinat atribuite Coreei de Nord, de-a lungul vremii:

Vărul trădător: Lee Han-young, un nepot al uneia dintre fostele soţii ale celui de al doilea lider al ţării, Kim Jong-il, a fost găsit mort, împuşcat, în faţa unui apartament din Seul, în 1997. Lee fugise în Coreea de Sud, via Elveţia, în 1982, însă Seulul a ţinut secretă sosirea sa până în 1996, când şi mama sa a fugit din Nord, informează news.ro.

Lee a criticat dur ţara şi pe unchiul său dictator. Investigaţia privind moartea sa a conchis că Lee a fost asasinat de agenţi nord-coreeni. Asasinii s-au întors în Coreea de Nord înainte de a fi capturaţi.

Explozie la Yangon: Agenţi nord-coreeni au detonat o bombă menită să-l lichideze pe liderul sud-corean, în timp ce acesta vizita Myanmar, în 1983. Preşedintele Chun Doo-hwan a scăpat, însă peste 20 de oameni au fost ucişi, inclusiv patru miniştri, ambasadorul sud-coreean la Yangon şi mai mulţi consilieri de rang înalt.

Un agent nord-corean a fost împuşcat de poliţie, al doilea a fost executat, iar al treilea a murit în închisoare, în 2008. Myanmarul a rupt relaţiile diplomatice cu Phenianul în urma exploziei. Acestea au fost reluate în 2007.

Preşedintele Coreei de Sud: O echipă de comando formată din 31 de militari nord-coreeni au intrat nedectaţi în Coreea de Sud, în 1968, şi s-au apropiat foarte mult de palatul prezidenţial de la Seul. Forţele de securitate sud-coreene au reuşit să respingă asaltul în ultima clipă. Singurul membru al echipei de comando care a fost capturat a declarat că a venit pentru a-i “tăia gâtul lui Park Chung-hee”, preşedinte în perioada respectivă. Furios, Park a creat o echipă secretă de comando însărcinată să demoleze palatul de la Phenian al fondatorului nord-coreean, scrie news.ro

Tensiunile s-au redus ulterior, însă echipa sud-coreeană de comando, nemulţumită că planurile de infiltrare în ţara comunistă au fost anulate, s-a revoltat în 1971, când şi-a omorât instructorii şi s-a îndreptat spre Seul. A fost, însă, oprită.

Solicitant de azil: În 2010, doi agenţi care au pozat ca refugiaţi nord-coreeni au fost arestaţi pentru că au complotat să îl asasineze pe Hwang Jang-yop, un fost secretar al Partidului Muncitorilor care a cerut azil în Sud.

Hwang, care i-a fost profesor lui Kim Jong Il, a criticat dur Coreea de Nord după ce a fugit din ţară, în 1997. Phenianul l-a numit trădător şi “gunoi”. Hwang a murit în 2010, la şase luni după arestarea asasinilor. El avea 87 de ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.