TVR, criticată dur într-un raport EBU

Audiența TVR este una dintre cele mai scăzute printre membrii European Broadcasting Union, producția de conținut nu este suficient coordonată de televiziunea publică, iar faptul că președintele Consiliului de Administrație este în același timp director general al instituției împiedică CA să își poată juca rolul de control și implică probleme de management, se arată într-un „Raport Intercolegial” al EBU, prezentat oficial marți la București.

Reprezentanții EBU au prezentat o serie de concluzii privind mai multe aspecte ale activității TVR: strategia, conducerea, finanțarea, producția de conținut, audiența, conținutul editorial, producția, aparatură și tehnologie, informează Agerpres.

În ceea ce privește strategia, EBU menționează că, „având în vedere cadrul legal și politic în care funcționează TVR, conducerea sa superioară are nevoie de susținerea Parlamentului pentru a declanșa un proces profund de reformare a structurilor de conducere”. De asemenea, apreciază autorii raportului, TVR are nevoie și de susținerea propriilor angajați. „Cu alte cuvinte, TVR are nevoie de un plan atrăgător și bine gândit de comunicare internă pentru a explica situația actuală și a arăta care sunt schimbările necesare pentru asigurarea viitorului organizației”, se arată în raport.

Referitor la conducere, EBU remarcă faptul că modalitatea de numire și de demitere atât a CA cât și a președintelui director general (PDG) a provocat multă instabilitate la vârful organizației. De asemenea, EBU menționează că suprapunerea funcțiilor de președinte al CA și PDG împiedică Consiliul să își joace rolul de control și creează „probleme de management”.

De asemenea, EBU remarcă „absența unor reguli clare și obligatorii privind conflictele de interese”. La capitolul legat de finanțare, EBU subliniază în raport că datoriile TVR „au explodat” în ultimii zece ani, televiziunea publică fiind, în 2015, în situația în care dobânzile din datorii au reprezentat 20% din buget, iar salariile — 50% (în 2016 — 65%).

EBU mai arată, în document, că producția propriu-zisă s-a aflat pe ultimul loc în prioritățile televiziunii publice, cu doar 7% din buget alocat acestei activități. Prin urmare, mai spun cei de la EBU, audiența Televiziunii Române este printre cele mai mici din Uniune.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.