Iancu, despre liberalizarea prețului la gaze naturale

O liberalizare totală a prețului la gaze naturale cu patru ani înainte de vreme va pune pe butuci orice discuție privind salvarea sistemelor centralizate de alimentare cu apă caldă și căldură, a declarat, miercuri, în cadrul forumului „Strategia Energetică a Capitalei”, Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

‘Provocările cu care ne confruntăm toți la nivelul Uniunii Europene, la noi s-au agravat, s-au accentuat și pot spune să suntem într-o situație de risc maxim. Mă refer aici la faptul că, deși Uniunea Europeană și-a asumat un rol de lider al nivel mondial în domeniul energetic și și-a propus să fie furnizorul numărul 1 al lumii de tehnologie de înaltă eficiență și pentru valorificarea surselor regenerabile, totuși a schimbat țintele. În aceste condiții, unde ne aflăm noi? Cred că în punctul cel mai de jos, din păcate. De ce spun acest lucru? Noi am plecat de la 325 de sisteme centralizate de alimentare cu căldură și mai sunt azi 64, și, în permanență, pierderea de consumatori continuă. Suntem la momentul în care noi discutăm, în aceste zile, de liberalizarea totală a prețului la gaze naturale cu patru ani înainte de vreme și punem pe butuci orice discuție de acest fel pe care o facem noi astăzi, la nivelul autorităților locale, de a salva sistemele centralizate de alimentare cu apă caldă și căldură’, a menționat Iancu, informează Agerpres.

Potrivit deputatului, țări precum Germania, Anglia și Franța folosesc, și la ora actuală, scheme de susținere a consumatorului casnic, iar România își propune să treacă la liberalizare ‘subit, peste noapte’, în condițiile în care Polonia are ca termen anul 2024.

‘Suntem noi o excepție în Uniunea Europeană? Polonia are termen anul 2024 de liberalizare. Germania, Anglia și Franța folosesc și astăzi scheme de susținere a consumatorului casnic. Avem noi salariile de zece ori mai mari decât ale nemților și ne permitem să trecem la o liberalizare subită, peste noapte, a prețului la gazele naturale? Avem puse în funcțiune scheme și sisteme de funcționare ale unei piețe de gaze care să permită să intru pe platformă să aleg de la orice furnizor cantități de gaze? Nu am niciuna dintre aceste pârghii. Riscul este maxim. În ce tip de piață suntem aruncați, cu doi producători care au 93% cotă de piață în România. Astăzi, dacă intrați pe site-ul Enel, veți vedea că ei sunt și furnizori de gaze și fac achiziții de gaze la prețul de 87,5 lei. Cât este gazul astăzi la consumatorul casnic? 60 de lei. Facem o creștere de 25% numai uitându-ne acum pe un site să vedem în ce pericol suntem aruncați?’, a susținut Iulian Iancu.

Acesta a precizat, totodată, că domeniul energetic din România trebuie să pună accent și mai mult pe consumator.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.