„I, Daniel Blake”, în cinematografele românești

Share:

Filmul „I, Daniel Blake”, de Ken Loach, premiat, anul trecut, cu marele premiu al Festivalului de la Cannes, Palme d’Or, va rula în cinematografele autohtone începând de vineri.

Pelicula, distribuită în România de Independența Film, spune povestea lui Daniel Blake, un bărbat care, din motive medicale, nu mai poate munci, dar, pentru a beneficia de ajutor de la stat, se pierde într-un hățiș birocratic, sub amenințarea sărăciei, informează Agerpres.

Vizionarea de presă a filmului, de miercuri, a fost urmată de o discuție organizată de ActiveWatch pe tema barierelor existente în calea accesului la servicii de asistență socială în România și a accesului deficitar la piața muncii pentru persoane din grupuri dezavantajate.

În acest context, activistul Ciprian Necula a vorbit despre problemele sociale din România, dar și despre propria experiență de angajat în administrația publică.

„Astfel de filme se pot face în România… în fiecare zi câte unul. Pentru că astfel de cazuri întâlnim la orice pas, în București, în mediul rural”, a afirmat acesta.

El a povestit despre experiența sa în Ministerul Fondurilor Europene.

„Eu am lucrat un an și jumătate în administrație. Am fost secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, poate cel mai birocratizat minister din România, pentru că noi avem două birocrații acolo — cea europeană și cea românească. (…) Birocrația este dezumanizată. Ce am învățat eu, într-un an și jumătate, din Guvern este că birocratul, funcționarul din Guvern, chiar și demnitarul, nu gândește la consecința actului, (…) ci ‘cât mai multe documente în spate, să pot să îmi apăr spatele'”, a spus activistul pentru drepturile omului.

Necula a adăugat că în România există oameni care sunt victimele birocrației.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.