Biserica Domnească de la Curtea de Argeș revine BOR

După 9 ani de lupte în instanţă, Arhiepiscopia Argeşului a obţinut drept de proprietate asupra Bisericii Domneşti din Curtea de Argeş. Însă disputele nu s-au încheiat. Până acum, în lăcaşul de cult erau interzise fotografiile cu bliţ şi lumânările. De acum încolo, asta se va schimba. Iar muzeografii atrag atenţia că fumul ar putea distruge picturile murale extrem de valoroase.

Biserica Domnească din Curtea de Argeş are în interior o frescă foarte valoroasă. Pentru ca ea să fie protejată, până acum erau interzise bliţurile şi lumânările. Muzeografii se tem că, odată ce lăcaşul de cult va intra în rânduiala creştină, pictura interioară va avea de suferit.

Înaltpreasfinţitul Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, spune, însă, că slujbele nu vor dăuna picturii.

În 2008, preoţii argeşeni au revendicat în instanţă Biserica Domnească. Procesul s-a încheiat abia acum, printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Construit în secolul al XIV-lea, lăcaşul de cult s-a aflat din 1894 în administrarea statului şi a autorităţilor locale din Curtea de Argeş.

Istoricul Nicolae Iorga spunea despre Biserica Domnească din Curtea de Argeş că este cel mai important monument de artă bizantină din sud-estul Europei. Pictura din acest lăcaş de cult datează de la jumătatea secolului al XIV-lea, iar în interior se află un mormânt princiar despre care istoricii spun că ar fi al lui Basarab I sau Radu I.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.