Muzicologul Viorel Cosma, despre Dinu Lipatti
Muzicologul Viorel Cosma afirmă că marele George Enescu a crezut întotdeauna în destinul componistic al lui Dinu Lipatti, părintele Oedip-ului considerând că l-a descoperit pe cel mai talentat compozitor român din generația lui.
„Enescu a cântat cu Dinu Lipatti, l-a luat sub aripa sa. Pentru că, din punct de vedere componistic, Dinu Lipatti avea un cuvânt mare de spus și Enescu credea — în clipa când, la vârsta de numai 17 ani, acesta a produs acea suită pentru orchestră ‘Șătrarii’ — că l-a descoperit pe cel mai talentat compozitor român din generația lui. Sigur, maestrul Mihail Jora, care era în cercul lui George Enescu, i-a dirijat lucrarea la Filarmonică. N-aș putea să spun că ‘Șătrarii’ este o capodoperă. Chiar dacă a luat în 1934 premiul I de compoziție George Enescu, când era deja, la doar 17 ani, deținătorul unei mențiuni și al unul premiu al II-lea Enescu. Trei premii de compoziție, legate toate de George Enescu. Era speranța acestuia că trebuie să se ducă mai departe”, a declarat Cosma pentru Agerpres.
El consideră că Lipatti „a fost totuși sufocat de pian”, fapt ce l-a împiedicat să-și desăvârșească opera de creație.
„Din păcate, nu a avut norocul să trăiască spre a da compozițiile pe care Enescu le aștepta, dar, în ceea ce privește pianul, a putut să răspundă și, bineînțeles, aș putea spune astăzi, când am cunoscut bine creația lui Dinu Lipatti, că el a fost totuși sufocat de pian. Concertele pentru pian la două piane, toată creația universală pe care el o cânta, totul s-a îndreptat spre pian, care a început să-l sufoce și s-a ocupat, mult, mult prea puțin de compoziție”, a spus muzicologul.
Cosma a mai afirmat că pianul îi ‘răpea’ tot timpul lui Lipatti, iar din punct de vedere componistic a lăsat o operă neterminată.