Țuțuianu anunță controale la unitățile centrale ale SRI
Preşedintele Comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, a declarat marţi, la Parlament, că, după bilanţul anual al Serviciului Român de Informaţii din data de 29 martie, membrii Comisiei vor demara controalele la unităţile centrale ale SRI.
Adrian Ţuţuianu a spus că aceste controale la SRI vor fi demarate după bilanţul anual al Serviciului din data de 29 martie.
„Le vom începe după bilanţul anual al SRI. Din datele pe care le am eu va fi probabil pe data de 29 martie. După data de 29 martie, în prima săptămână începem deplasările la unităţile centrale”, a răspuns preşedintele Comisiei de control al SRI, relatează Romaniatv.net.
Adrian Ţuţuianu a anunţat pe 14 martie intenţia membrilor comisiei de a începe o serie de controale la sediile unităţilor unităţilor SRI, acestea urmând să fie anunţate în prealabil sau inopinate pe o tematică stabilită în cadrul comisiei.
„Am prevăzut că atribuţiile de control ale Comisiei pot fi exercitate inclusiv prin verificări la sediile unităţiilor SRI şi am stabilit două modalităţi de control: un control cu notificare prealabilă a perioadei şi tematicii de control, dar şi controale inopinate pe o tematică stabilită în cadrul Comisiei la unităţi centrale sau din teritoriu ale Serviciului”, a afirmat Adrian Ţuţuianu.
Şeful Comisiei de control al SRI a precizat că există deja o tematică de control elaborată şi că în cadrul acestor controale se vor verifica date, informaţii şi documente. „Există o tematică de control care a fost elaborată de cei care au lucrat anterior în cadrul acestei Comisii în baza acelei tematici de control. Vom verifica date, informaţii, documente, cum se întâmplă anumite lucruri care ţin de activitatea Serviciului Român de Informaţii. Începem cu unităţiile centrale ale Serviciului şi vom merge şi la câteva Direcţii de informaţii din judeţe”, a arătat Ţuţuianu.
Preşedintele Comisiei de control al Serviciului Român de Informaţii, Adrian Ţuţuianu, a declarat marţi, la Parlament, că nu l-a chemat la audieri pe Sabin Iancu, şeful SRI Prahova, deoarece nu vrea să facă o regulă din audierea unor ofiţeri de informaţii, în condiţiile în care întreaga activitate a comisiei ar fi „denaturată”.
„Am audiat două persoane. Este vorba de doamna deputat Andreea Cosma şi de fostul ofiţer al SRI Daniel Florea care a lucrat în cadrul Direcţiei de Informaţii Prahova. Am primit cu ocazia audierii mai multe documente, ele vor face obiectul analizei noastre din cadrul comisiei şi vom decide în cursul săptămânii viitoare ce avem de făcut mai departe. Dacă vom ajunge la concluzia că trebuie să solicităm SRI-ului anumite date, informaţii, rapoarte, vom face acest lucru. Nu am văzut toate documentele”, a afirmat Adrian Ţuţuianu.
Întrebat de ce nu a venit la audieri şi Sabin Iancu, şeful SRI Prahova, preşedintele comisiei a spus că nu vrea să facă o regulă din audierea unor ofiţeri de informaţii.
„Nu l-am chemat pentru că mi s-a părut corect mai întâi să vedem care sunt problemele, ce documente ni se prezintă şi apoi să apreciem asupra nevoii de a fi prezent un salariat al SRI la audieri. Eu nu vreau să facem o regulă din audierea unor ofiţeri de informaţii pentru că, practic, denaturăm întreaga activitate a comisiei. Vor fi audieri atunci când apare ca absolut necesar”, a conchis Adrian Ţuţuianu.
Preşedintele Comisiei de control a SRI, Adrian Ţuţuianu anunţa, pe 28 februarie, că deputatul PSD Andreea Cosma a trimis o scrisoare Comisiei în care reclamă situaţia procurorului Mircea Negulescu privind instrumentarea unor dosare penale care o vizează pe ea şi familia sa.
Pe 14 martie Ţuţuianu anunţa că îi va chema la audieri pe deputatul PSD Andreea Cosma, fostul ofiţer SRI Daniel Florea şi pe actualul şef al Direcţiei de Informaţii a judeţului Prahova
Întrebat ce reclamă Andreea Cosma, preşedintele Comisiei de control a SRI a spus că este vorba de relaţiile procurorului Mircea Negulescu cu actualul şef al SRI Prahova şi precedesorul acestuia legat de instrumentarea unor dosare penale.
„Reclamă situaţia de la Prahova cu procurorul Mircea Negulescu, relaţiile procurorului Mircea Negulescu cu actualul şef al SRI Prahova şi precedesorul acestuia legat de instrumentarea unor dosare penale. Inclusiv dosare penale în care dânsa sau membri ai familiei au calitatea de învinuit, inculpat sau sunt trimişi în judecată”, a completat Adrian Ţuţuianu.
Andreea Cosma, fiica fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma, condamnat pe fond la opt ani de închisoare pentru corupţie, a primit un mandat de deputat din partea PSD în urma scrutinului din 11 decembrie, după ce doi dintre candidaţii aflaţi înainte sa pe listă au ales să renunţe la mandat.
Andreea Cosma a fost trimisă în judecată de DNA alături de fostul preşedinte al CJ Prahova din perioada 2004-2008 Florin Anghel, pentru vânzarea subevaluată a cazărmii „Ciuperceasca”, care a intrat în activul Parcului Industrial Plopeni după un schimb de terenuri cu MApN, Andreea Cosma fiind cercetată pentru complicitate la abuz în serviciu.