Se elimină tarifele de roaming din această vară

Eliminarea tarifelor de roaming din această vară reprezintă o provocare pentru Autoritatea din România și va aduce beneficii utilizatorilor români, a declarat, luni, în cadrul conferinței de bilanț, Cătălin Marinescu, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

‘Eliminarea tarifelor de roaming din această vară reprezintă o problemă importantă, ce aduce beneficii utilizatorilor din România, dar implementarea măsurilor și politicii de utilizare ‘fair’ a minutelor și datelor pe care le ai nu va fi un lucru ușor și va fi un test pentru echipa ANCOM, împreună cu operatorii. În primă fază, tarifele se vor ieftini, la nivel de roaming vei avea aceleași tarife ca în național, în anumite condiții. Pe de altă parte, fiind tarifele naționale atât de diferite, este normal să existe o politică menită să micșoreze abuzurile. Întotdeauna când există tarife asimetrice, este loc și de abuzuri, iar lucrul acesta trebuie diminuat cât se poate’, a spus Marinescu, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, șeful ANCOM a menționat că România poate dezvolta proiecte convergente în domenii unde excelează, precum agricultură sau industria auto.

Reprezentanții Parlamentului European, Consiliului și Comisiei Europene au ajuns recent la un acord provizoriu cu privire la eliminarea tarifelor de roaming în interiorul Uniunii Europene (UE) începând cu 15 iunie 2017, a anunțat, la începutul lunii februarie, Executivul comunitar.

Conform acordului, prețul maxim la apelurile telefonice va scădea de la 5 eurocenți/minut până la 3,2 eurocenți eurocenți/minut în timp ce la mesajele SMS tarifele vor scădea de la 2 eurocenți până la 1 eurocent per SMS. De asemenea, acordul prevede o reducere progresivă, pe parcursul a cinci ani, a tarifelor pentru serviciile de date de la 50 de euro pe Gigabyte în prezent până la 7,7 euro pe Gigabyte, începând cu 15 iunie 2017, la 6 euro pe Gigabyte, la 1 ianuarie 2018, 4,5 euro în 2019, 3,5 euro în 2020, 3 euro în 2021 și 2,5 euro în 2022.

Parlamentul European și Consiliul urmează să aprobe, în mod formal, acordul provizoriu convenit, iar noile prețuri vor începe să fie aplicate de la 15 iunie 2017, oferind operatorilor timpul necesar pentru a face pregătirile necesare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.