Ministrul Muncii vorbește despre majorările salariale!
Soldele de funcție ale personalului militar se majorează cu 20% de la 1 iulie, comparativ cu nivelul din martie 2017, iar salariile de funcție ale polițiștilor vor crește cu 5%, a declarat joi, la Sinaia, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.
„La data de 1 iulie 2017 se acordă următoarele creșteri salariale: soldele de funcție ale personalului militar se majorează cu 20% față de nivelul acordat pentru martie 2017, salariile de funcție ale polițiștilor cresc cu 5% față de nivelul acordat pentru martie 2017. Salariile de bază de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice din instituțiile și autoritățile publice ale administrației locale intră în plată începând cu 1 ianuarie 2018. De la 1 ianuarie sunt următoarele creșteri salariale: medici și asistente, ce intră cu toată creșterea (…) salariile de bază pentru personalul didactic din învățământ se majorează cu 50% față de decembrie 2017, salariile de bază, solde de funcție, salariile de funcție, indemnizațiile de încadrare ale personalului salariat se majorează cu 25% față de nivelul acordat în decembrie 2017. Indemnizațiile lunare pentru funcția de demnitate publică se stabilesc pe baza coeficienților și a salariului minim brut pe țară garantat în plată în vigoare. În perioada 2019-2022 se va acorda anual o creștere a salariilor de bază, solde de funcție, salarii de funcție, indemnizații de încadrare reprezentând 1/4 din diferența dintre salariul prevăzut de lege pentru 2022 și cel din decembrie 2018”, a explicat Olguța Vasilescu, informează Agerpres.
Aceasta a precizat că, în situația în care la data intrării în vigoare a legii salariile de bază, soldele de funcție etc sunt mai mari decât cele prevăzute în anexele legii pentru 2022 sau devin ulterior, ca urmare a majorărilor, se acordă cele prevăzute pentru anul 2022.
Potrivit ministrului Muncii, în noua lege a salarizării unitare sporurile nu au fost tăiate, însă au fost plafonate la un nivel de 30% pe anvelopă salarială la nivel de instituție.
„Toate sporurile care erau înainte în lege se vor regăsi și în această nouă lege, diferența este că s-au plafonat la ordonatorul de credite la 30%. Asta ca să oprim sarabanda care a dus în unele instituții publice la o anvelopă de 70 — 80% sporuri, dar în același timp în cadrul instituției pe toată anvelopa trebuie să fie 30%. Un polițist care lucrează în stradă poate ajunge la sporuri de 70 — 80%, dar cei care stau la birou și personalul contractual trebuie să aibă sporuri mai mici”, a adăugat Vasilescu.
Ministrul Muncii a precizat, totodată, că în cazul funcțiilor de demnitate publică, creșterea se va face pe baza unui coeficient raportat la salariul minim pe economie, astfel încât salariul președintelui urmează să fie de 12 ori mai mare decât salariul minim pe economie.
„Pot să vă dau coeficienții și dumneavoastră să înmulțiți cu salariul minim pe economie. La președintele României coeficientul este 12, fiind cel mai mare din România, după care sunt în ordine descrescătoare: președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților, președintele Înaltei Curții de Casație și Justiție, președintele din Curții Constituționale, coeficientul 11, premierul Românei — la fel 11, apoi avem judecătorii de la Înalta Curte și CCR la 10,5, miniștri sunt la coeficientul 10, secretarii de stat la 7,4 parlamentarii la 8, primarul general al Capitalei — 9, viceprimarul Capitalei — 8, președintele Consiliului Județean — 8, vicepreședintele CJ — 7, primar de localitate cu peste 300.000 de locuitori — 8 , iar primar de localitate cu peste 200.000 de locuitori 7,5 și de aici scad până la ultimul în ierarhie, viceprimar de localitate cu până la 3.000 de locuitori — 3”, a mai spus ministrul Muncii.
Aceasta a explicat că sindicatele au solicitat ca pentru funcțiile de demnitate publică coeficienții să se raporteze la salariul minim pe economie și nu la salariul mediu.
„La finalul acestei legi există o anexă cu funcțiile de demnitate publică. Funcțiile de demnitate publică cresc după un coeficient raportat la salariul minim pe economie. S-a cerut de către sindicate să nu ne raportăm la salariul mediu și ne-am raportat, în cele din urmă, la salariul minim pe economie. Acolo veți găsi și primarii, și viceprimarii, președinții de consilii județene, vicepreședinții cu cât trebuie să fie indemnizația lor. Iar la administrația publică locală s-a stabilit o grilă, dar fără să dăm niciun fel de salariu, de sumă, și se pornește de la minimul pe economie și se ajunge la un maxim care nu poate să depășească salariul sau, mai bine zis, indemnizația viceprimarului. De ce am ajuns la această situație? În primul rând pentru că s-a discutat foarte mult, ca nivel de principiu, în ultima perioadă că este vorba de o autonomie locală și atunci trebuie să le dăm dreptul să își stabilească singuri salariile, sigur că nu am putut să îi lăsăm să își facă salarii cât vor, din cauza asta sunt plafonate la nivelul indemnizației viceprimarului, dar în mod clar nu vor putea să depășească anumite etape, adică între muncitorul necalificat și viceprimar este toată grila din primărie și, în ordine crescătoare, conform grilei, se vor acorda aceste indemnizații. Despre un alt lucru la care vroiam să mă refer, tot ca și administrație publică locală, am discutat foarte mult cu primarii, unii dintre ei, aflând cum vor crește salariile în România, au spus că este posibil să nu își permită să facă aceste creșteri, pentru că sunt unele localități mici care abia își asigură salariul și, eventual, cheltuielile utilităților. Și atunci au solicitat să găsim o astfel de soluție, ceea ce s-a și întâmplat. În același timp sunt primării foarte mari, de localități cu bugete foarte mari, care, la fel, au solicitat să poată să facă dumnealor aceste plăți, în funcție de cum își doresc. Desigur că plățile respective, sumele vor trebui să fie stabilite de către Consiliile Locale și Consiliile Județene”, a explicat ministrul Muncii.
Aceasta a adăugat că, în ceea ce privește Justiția, nu este vorba de niciun fel de tăiere, „dimpotrivă”.
Raportul între cel mai mic și cel mai mare salariu va fi de 1 la 12 în urma aplicării Legii salarizării unitare, a adăugat ministrul Muncii.
„Toate autoritățile și instituțiile publice sunt incluse în această Lege a salarizării unitare, mai puțin BNR și ASF (…). Raportul între cel mai mic și cel mai mare salariu este de 1 la 12, sindicatele au cerut 1 la 13 sau au sperat să fie măcar 1 la 13 pentru că pe actuala legislație avem un raport de 1 la 15 sau mai bine zis aveam 1 la 15, pentru că haosul care s-a generat în sistem în ultima perioadă a dus chiar la un raport mult mai mare. Cred că este mulțumitor pentru absolut toată lumea că raportul este de 1 la 12”, a spus Vasilescu.
Ministrul Muncii a enumerat toate principiile care au stat la baza legii salarizării unitare.
„Principiile care au stat la baza acestei legi sunt principiul egalității, în sensul că toate drepturile de natură salarială se stabilesc numai prin norme juridice de forță a legii, principiul nediscriminării, în sensul eliminării oricăror forme de discriminare și instituirii unui tratament egal cu privire la personalul din sectorul bugetar, care prestează aceeași activitate și are aceeași vechime în muncă și în funcție; principiul egalității prin asigurarea unor salarii de bază egale pentru muncă cu valoare egală, principiul importanței sociale a muncii, principiul stimulării personalului din sectorul bugetar, principiul ierarhizării pe verticală și pe orizontală în cadrul aceluiași domeniu și în funcție de complexitatea și importanța activității desfășurate, principiul transparenței mecanismului de stabilire a drepturilor salariale și principiul sustenabilității financiare, dar pentru acest ultim principiu ar trebui să lucrăm împreună și cu Ministerul de Finanțe”, a spus Vasilescu.
Potrivit sursei citate, salariile de bază sunt diferențiate pe funcții, grade, trepte și gradații.
„Gradațiile se acordă în procent de 7,5% pentru gradația 1 de la 3 la 5 ani vechime, 5% pentru gradația 2 de la 5 la 10 ani, pentru gradația 3, între 10 și 15 ani vechime, procentul este de 5%, gradația 4 de la 15 la 20 de ani este 2,5%, iar gradația 5 peste 20 de ani, procentul este de 2,5%”, a arătat ministrul.