Totul despre Festivalul Cinepolitica 2017

Filmul „Imaginea de apoi”/ „Afterimage”, ultima capodoperă a unuia dintre cei mai mari maeștri din istoria cinematografiei – Andrzej Wajda, va fi prezentat în deschiderea Festivalului Internațional de Film Cinepolitica, ce va avea loc în perioada 20 – 23 aprilie, la Cinema Elvira Popescu și Institutul Balassi din București.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, transmis luni Agerpres, subiectul ales pentru acest ultim film, înainte de moartea autorului, întregește opera marelui regizor european. Povestea biografică a celui mai important artist plastic polonez al secolului XX, Władysław Strzeminski, prilejuiește o paralelă subtilă cu propriul său destin. Wajda recreează lumea plină de zbucium și opreliști a unui artist de avangardă sufocat de socialism-realismul stalinist, în era puterii depline a acestuia, precizează sursa citată.

Filmul are multe ecouri și trimiteri către spiritul contemporan al societății poloneze și al lumii postcomuniste în general. Refuzul de a capitula în fața unei ideologii impuse și tribulațiile existenței unui artist aflat cu mult înaintea timpurilor sale construiesc o narațiune plină de emoție și înțelesuri adânci. O ultimă mare poveste despre demnitate, integritate și nesupunere. O operă ce intră direct în posteritate, se arată în comunicat.

Din programul festivalului nu va lipsi filmul „La drum cu tata”, debutul Mirunei Lăzărescu în lungmetraj, sau documentarul „Trump vs. Clinton”, o producție ce se concentrează asupra chestiunilor esențiale pentru SUA, cu un impact major asupra centrului și estului Europei.

În competiția festivalului sunt înscrise șapte pelicule, printre acestea numărându-se documentarul istoric „Războiul Regelui” în regia lui Trevor Pots și „Ucenicul”/ „The Apprentice” (regia Junfeng Boo), „Recolta de oameni”/ „Human Harvest” (regia Leon Lee), „Patria e a noastră”/ „Chez Nous” (regia Lucas Belvaux), „Putin pentru totdeauna?”/ „Putin Forever” (regia Kiril Nenashev), „Adăpostul din interior”/ „Beyond The Mountains and Hills” (regia Eran Kolirin) și „Ciocnirea”/ „Clash” (regia Mohamed Diab).

Premiul pentru Cel mai bun film — Trofeul Cinepolitica, în valoare de 2.500 de euro, va fi oferit de ICR.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.