Rex Tillerson, vizită tensionată la Moscova
Declaraţia liderului de la Kremlin vine chiar în timp ce la Moscova se desfăşoară întâlnirea de grad 1 între şefii diplomaţiilor americană şi rusă. Este prima întâlnire la acest nivel după schimbarea administraţiei americane şi prima în contextul extrem de tensionat după atacul chimic din Siria şi lovitura americană cu rachete Tomahawk. Partea americană vorbeşte la rândul său despre diferenţe majore de viziune şi vrea să ştie dacă Moscova a fost complice la atacul chimic din Siria, atribuit regimului Assad.
Întrevederea Lavrov – Tillerson a început miercuri la prânz într-o atmosferă destul de tensionată.
Ministrul rus de Externe le-a făcut observație jurnaliștilor americani, care în timpul strângerii de mână strigau „Mr. Lavrov”, încercând să pună tot felul de întrebări.
Ministrul rus de Externe i-a întrebat pe jurnaliștii americani ce sunt manierele astea, cine i-a educat așa, sugerându-le că trebuie să aibă un altfel de comportament, mai ales în asemenea situații.
La schimbul de replici de protocol, Serghei Lavrov a punctat 3 mesaje: Rusia vrea să înțeleagă mai bine ce strategie are administrația Trump, având în vedere că Vladimir Putin a declarat recent că pe timpul lui Barack Obama era mai bine; Rusia nu va mai permite un nou atac asupra Siriei; Lavrov i-a avertizat pe americani să nu pună Rusia în fața unei opțiuni false de genul „ori sunteți cu noi, ori sunteți împotriva noastră”.
Rex Tillerson a fost mai succint, precizând că vizita sa se desfășoară într-un moment important, când pozițiile celor două părți trebuie explicate. Tillerson a calificat neînțelegerile existente drept „abordări tactice diferite”.
Într-un interviu televizat acordat marți seară, Vladimir Putin a declarat că Statele Unite nu au prezentat dovada că atacul chimic din Idlib a fost orchestrat de regimul Assad. În schimb, există o altă dovadă de netăgăduit, spunea Putin, că prin atacul lansat de Statele Unite cu rachete Tomahawk s-au încălcat flagrant normele de drept internațional, s-a făcut o agresiune împotriva unui stat suveran.
Putin s-a referit și la celelalte state membre NATO care, „asemeni jucăriilor cu arc chinezești, dau din cap aprobator la tot ce întreprind Statele Unite” fără să analizeze ce se întâmplă.
Liderul de la Kremlin a mai promis că nu va permite și va dejuca orice tentativă de organizare a unor revoluții colorate în Rusia și în alte state membre ale Organizației pentru Securitate Colectivă din CSI.