Constantin Stoica, despre muzica bisericească
Arhidiaconul Constantin Stoica, dirijorul unuia dintre cele mai cunoscute coruri de muzică bizantină psaltică din țară, face un apel la tânăra generație să meargă la biserică, la denii și la Înviere, întrucât deniile, muzica bisericească în general, ne pun în legătură cu timpul Evangheliilor, iar muzica creștinismului autentic ne îndreaptă către atemporalitate și poate să ne scoată din perspectiva timpului.
‘Muzica bizantină psaltică, cea mai originală și mai veche din lumea creștinismului, este capabilă să ofere trăiri creștine elevate, căci deseori am văzut oameni impresionați până la lacrimi sau fremătând de bucurie’, a explicat, pentru Agerpres, dirijorul, profesor la Seminarul Teologic Ortodox Chesarie Episcopul.
Constantin Stoica a mai spus că ‘prin muzică, creștinătatea a fost întotdeauna unită’.
‘Dintotdeauna muzica a arătat această unitate a creștinismului, multe decenii și secole după marea schismă, muzica bizantină era cântată în bisericile din Apus’, a mai declarat sursa citată.
După părerea cunoscutului om al bisericii, muzica corală ajută tinerii ca, pe lângă ‘trăirea atâtor bucurii’, să deprindă și un comportament demn în viață și în societate.
‘Corul este o adevărată școală, mulți elevi care au venit la cor au devenit mai apoi mult mai disciplinați și mai dornici de reușită’, a mai spus cunoscutul dirijor.
Constantin Stoica crede că ‘doar prin muzica psaltică se poate ajunge la atemporalitate’.
‘Creștinismul este o religie a zilei a opta, ceea ce pentru mulți ar părea un nonsens de vreme ce există un ciclu imbatabil de șapte zile, muzica creștinismului autentic trebuie să îndrepte către atemporalitate, este o muzică a zilei a opta, nu numai că nu caută să genereze palparea timpului, ci din contră, biruiește timpul și trece dincolo de el în Eshaton, în viața veșnică’, a concluzionat Cosntantin Stoica.