Spectacol aniversar Aida, la Opera Națională Timișoara
Opera Națională Română din Timișoara (ONRT) prezintă, joi, un spectacol aniversar cu ”Aida” de Giuseppe Verdi, marcând astfel 70 de ani de la deschiderea primei stagiuni, care a avut loc pe 27 aprilie 1947, cu aceeași lucrare.
Conducerea ONRT susține că dedică spectacolul aniversar tuturor angajaților instituției, de la înființare până în prezent, și că va încerca ”să creeze aceeași emoție în rândul publicului”, transmițând spectacolul în direct și în Piața Operei, la fel cum s-a întâmplat în urmă cu șapte decenii.
”Ne-am înființat pe 30 martie 1946, iar pe 27 aprilie 1947 a avut loc primul spectacol. La un an distanță. Atâta le-a trebuit să pună pe picioare un spectacol. În perioada Dictatului de la Viena (1940-1945), când Operei Române din Cluj i-a fost interzisă funcționarea, a fost în exil aici, a susținut o stagiune completă la noi sub denumirea ‘Opera Română din Cluj Napoca la Timișoara’. După momentul 1945, ei s-au întors acasă, dar jumătate din colectiv au rămas aici și alături de Traian Grosăvescu, Aca de Barbu (director al Operei din Timișoara) au făcut presiuni pentru că nu se mai putea concepe un oraș de nivelul Timișoarei fără o Operă și astfel apare Decretul Regal de înființare a acesteia. La spectacolul inaugural cu ‘Aida’, pe 27 aprilie, atât de multă lume a fost, încât s-au montat megafoane în piață, a fost arhiplină și mii oamenii au stat pe loc patru ore să asculte opera”, a declarat pentru Agerpres Emilian Brînzei, referent cultural al ONRT.
Conform acestuia, de la înființare, repertoriul ONRT a fost unul cu predilecție verdian, pliat pe gustul publicului de aici, iar ”Aida” a rămas spectacolul de suflet și brandul instituției, devenind ”personaj principal” în Muzeul ONRT, care reflectă momente relevante din istoria lăcașului de cultură în câteva vitrine.
”Muzeul reflectă o adevărată istorie a ONRT. Am alcătuit o vitrină care să conțină elemente legate de primul spectacol, ‘Aida’ (G. Verdi), titlu cu care ne identificăm, fiind primul realizat de ONRT, la 27 aprilie 1947, păstrându-se de atunci caiete-program, afișe, două dintre costumele de la acea dată, precum și o foarte rară și importantă fotografie cu membrii orchestrei care la acea dată asigura atât spectacolele de operă, cât și concertele Filarmonicii Timișoara”, a spus Brînzei.