Schimbări majore la Codul Fiscal

Ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, anunță schimbări majore la Codul Fiscal, care vor duce practic la o revoluție în materie de taxe și impozite.

„E important ca populaţia să înţeleagă că lucrurile nu se vor întâmpla peste noapte. Şi pentru noi sunt multe necunoscute la care astăzi se lucrează. E prematur să existe dezbateri ample pe acest subiect. Grupurile de lucru perfectează şi caută răspunsuri la toate întrebările cu privire la implementarea impozitului pe gospodării. Va fi sau nu obligatorie această procedură pentru toată lumea, ce se întâmplă dacă gospodăria nu îşi achită impozitele către stat, cine îi execută, cine îi controlează? Sunt întrebări la care, astăzi, experţii care se ocupă de finalizarea proiectului caută răspunsurile potrivite. Deocamdată ştim doar ce e scris în programul de guvernare: vor fi două cote: 0% şi 10%, reţinerea la sursă a impozitului pe venit se elimină şi se introduce impozitul pe gospodărie, a cărei relaţie cu ANAF va fi preluată de consultanţii fiscali. Implementarea măsurilor privind modificarea impozitării veniturilor şi stabilirea gospodăriilor ca entităţi fiscale va dura mai mult de şase luni.

Chiar dacă vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, primele declaraţii vor fi depuse de gospodării în mai 2019, aferente veniturilor anului 2018. Iar până la finalul anului viitor vom avea timp să găsim şi să pregătim atât consultanţii fiscali care se vor ocupa de cele 7 milioane de gospodării, cât şi sistemul informatic al ANAF. Cei 35.000 de consultanţi, potrivit programului de guvernare, vor depune, în numele gospodăriilor, declaraţiile de venit şi vor achita impozitele către stat, atât pe cele fiscale cât şi pe cele locale. Astfel, sperăm să rezolvăm problema cozilor de la ghişee, şi de ce nu, să le desfiinţăm pentru persoanele fizice, de la toate instituţiile statului”, spune ministrul Finanţelor, citat de Capital.

Codul fiscal de modifică

Se discută foarte mult de modificarea impozitării veniturilor. Însă acesta e doar un capitol din Codul fiscal pe care intenţionăm să îl modificăm. Lucrăm în paralel la schimbări în taxarea pe valoarea adăugată, pornind de la reducerea TVA la 18%, de la 1 ianuarie 2018. De asemenea, pregătim modificări în cadrul accizelor şi a contribuţiilor sociale. În aproximativ două luni vom finaliza un draft care va conţine toate schimbările aduse Codului fiscal, pe care le vom aplica începând cu anul 2018. Ca exemplu de modificări la care se lucrează, regăsite în programul de guvernare, de la 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale vor fi de 35%, reduse de la 39,25%, şi vor fi datorate exclusiv de angajat. Vor rămâne doar două cote, CAS şi CASS, şi vom elimina celelalte patru cote, inclusiv contribuţia de şomaj. Vom analiza din ce surse se va plăti indemnizaţia de şomaj. De asemenea, se va modifica modul de stabilire a CAS şi CASS în cazul persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente. Respectiv CAS-ul se va plăti fie la bugetul asigurărilor sociale de stat, fie la fondurile de pensii private, baza de calcul fiind cel puţin egală salariului minim pe economie. CASS-ul se va plăti la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numărul de activităţi desfăşurate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.