Peste 600 de artiști, la Alaiul Primăverii
Alaiul Primăverii, ajuns la cea de-a 36-a ediție, s-a desfășurat sâmbătă la Reșița și a adunat peste 600 de artiști din toate zonele etnofolclorice ale județului Caraș-Severin.
„Suntem foarte mulțumiți de felul cum a decurs această manifestare, la care și timpul a ținut cu noi. Eu le mulțumesc celor care ne-au sprijinit, Consiliului Județean Caraș-Severin și Primăriei Reșița, dar și publicului, care și de această dată a fost în număr mare alături de artiști și de organizatori. Cred că a fost cel mai frumos alai de până acum și, după cum știu eu, este unic în țară. Am, totuși, un regret, și anume că nu sunt mai multe colective care să prezinte obiceiurile din județ. Și mă refer la Nunta cornilor, la Tocma cornilor, la Berbecii de la Slatina Timiș, la Leoarfele de la Moldova Nouă sau Maimucile din Valea Almăjului. În schimb, ca de fiecare dată, ne-am bucurat de prezența Urșilor de la Ciclova, care creează animația acestei manifestări”, a declarat Gheorghe Țunea, managerul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, informează Agerpres.
Organizatorii își propun promovarea tradițiilor, a obiceiurilor, a jocului și a muzicii populare din Banatul Montan.
La această ediție au participat 33 de colective artistice, formate din peste 600 de persoane, reprezentând comunitatea majoritară, dar în cadrul alaiului au fost prezente și colective artistice reprezentând minoritățile naționale, cei mai mulți fiind germanii, romii și sârbii.