Alergarea, rețeta împotriva îmbătrânirii
Alergarea practicată timp de 30 sau 40 de minute pe zi, de cinci ori pe săptămână, poate contribui la scăderea ritmului de scurtare a telomerilor și la o reducere cu până la 9 ani a procesul biologic de îmbătrânire, informează Medical News Today care citează un studiu realizat recent în Statele Unite.
Telomerii sunt poziționați la capetele cromozomilor — structuri celulare care conțin ADN-ul esențial pentru identitatea oricărui organism — și au rol de protecție a acestora. Deseori, telomerii sunt comparați cu capetele din plastic de la șireturi deoarece ele împiedică ”deșirarea” cromozomilor și contactul lor cu alți cromozomi.
Telomerii sunt considerați indicatori ai vârstei biologice deoarece, pe măsură ce corpurile îmbătrânesc, ei se scurtează — cu cât sunt mai scurți, cu atât devin mai puțin capabili să protejeze cromozomii, ceea ce poate împiedica funcționarea normală a celulelor și duce în final la moartea lor.
Fenomenul scurtării telomerilor nu se petrece într-un ritm egal la toate persoanele, un stil de viață neadecvat, cum ar fi nivelul scăzut de activitate fizică, putând contribui la accentuarea acestui proces prin creșterea stresului oxidativ — incapacitatea corpului de a face față deteriorării celulare cauzate de radicalii liberi.
Noul studiu, condus de Larry Tucker, profesor în cadrul Universității Brigham Young din Utah, demonstrează cât de importantă este activitatea fizică pentru protejarea împotriva îmbătrânirii celulare.
Tucker a analizat, împreună cu echipa sa, informații prelevate de la 5.823 de persoane adulte care au fost incluse în Studiul Național pentru Examinarea Stării de Sănătate și Nutriție (National Health and Nutrition Examination Survey), realizat în perioada 1999-2002 în Statele Unite. Cercetătorii au studiat lungimea telomerilor fiecărui individ, dar și participarea subiecților la 62 de activități fizice realizate timp de 30 de zile.