Alarmant: 40.000 de locuințe neelectrificate, în 2017!

Autoritățile intenționează să modifice legislația, astfel încât distribuitorii de energie să fie obligați să racordeze la rețea toate locuințele izolate, însă aceste costuri vor fi suportate de toți consumatorii din țară, ceea ce nu este corect, a declarat, luni, Silvia Vlăsceanu, președintele Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

„Există în România încă 40.000 de locuințe după ultimele date sau 100.000 de locuințe după datele de anul trecut, unde nu există curent electric. Nu cred că este nevoie prin lege să obligi operatorii de distribuție să-și extindă rețeaua chiar și acolo unde este evident că nu este economic susținută o astfel de extindere”, a spus Vlăsceanu, în cadrul unei conferințe pe teme energetice.

Potrivit acesteia, faptul că numărul locuințelor declarate neelectrificate variază atât de mult de la o raportare la alta arată că nu există o evidență clară a acestora.

„Se pot găsi alte soluții, fără a fi necesar a impune operatorilor de distribuție să facă astfel de extinderi de rețele. Sunt două situații: unele locuințe într-adevăr sunt izolate și din punct de vedere economic este greu accesul la aceste locuri de consum și chiar dacă îi ajuți și vii cu soluții tehnice, viitorii sau potențialii clienți trebuie să fie conștienți de faptul că, după ce vor avea energie electrică, vor avea lunar de plătit o factură, deci nu e totul să le aduci curent electric, iar ei să fie apoi în imposibilitatea de a-și plăti factura. Există și altă categorie de extinderi, cei care și-au făcut construcții de imobile gen case de vacanță unde există posibilitatea financiară a consumatorului de a-și plăti factura. Dar nu este economic pentru operatorul de distribuție și nu este corect să socializezi costurile acestor extinderi”, a subliniat Vlăsceanu.

Autoritățile au avut intenția și în trecut să oblige distribuitorii să electrificate toate locuințele din țară, iar, potrivit Silviei Vlăsceanu, se intenționează în prezent o modificare legislativă „pentru a obliga operatorii de distribuție să facă astfel de extinderi, indiferent unde și cum”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.