Străinii, lideri la tranzacțiile în construcții
În timp ce românii din străinătate trimit din ce în ce mai puțini bani în țară, străinii investesc masiv în România. Unele cifre sunt alarmante, după cum reiese dintr-o analiză făcută de capital.ro.
Piața din România a început să scadă considerabil. Românii plecați în străinătate nu mai trimit bani așa cum trimiteau în anii trecuți, iar din țara noastră către alte țări se trimit tot mai mulți bani, ceea ce înseamnă că angajăm tot mai mulți străini.
Astfel, străinii sunt cap de listă și în ceea ce privește tranzacțiile în construcții. În 2016 a fost bătut un record, mai exact, în Bucureşti au fost tranzacționate 110 ha de teren, adică cu 144% mai mult față de 2015. Ca valoare, piaţa terenurilor s-a ridicat anul trecut la 127 de milioane de euro, în creştere cu 41% faţă de 2015. Anul trecut, piaţa a fost impulsionată în primul rând de sectorul rezidenţial, care a atras investitori în zona de nord a oraşului, dar şi de sectorul logistic, care continuă să se dezvolte accelerat în vest, la intrarea pe autostrada Bucureşti – Piteşti. De altfel, aproape 90% din suprafaţa terenurilor tranzacţionate anul trecut este destinată dezvoltării unor proiecte rezidenţiale (62,8%) sau logistice (26,4%), potrivit capital.ro.
Printre țările care investesc enorm în România se nuumără Cehia, Franța, Germania, Austria, Singapore, Israel, Lituania. Anul trecut, străinii au investit 100 de milioane de euro, fonduri de investiții și suverane, pentru terenurile de construcții, ceea ce înseamnă 80% din construcțiile per total din țara noastră.
Diferențele de procente în ceea ce privește investițiile, indică faptul că 18,5% sunt antreprenori români, 22,6% suedezi, 11,8% sud africani, iar la o diferență foarte mică sunt libanezii și belgienii cu 9,4 și 7,5%.