Totul despre piața berii din România
Piața berii din România continuă să își păstreze caracterul profund național, ponderea producției locale rămânând la peste 97% din consumul intern, iar 70% dintre ingredientele folosite în industria berii provin din agricultura țării, a declarat marți, directorul general al Asociației Berarii României, Julia Leferman, în cadrul unui eveniment privind evoluția pieței berii în 2016 și rolul educației în formarea maeștrilor berari.
Evenimentul a fost găzduit de Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, din cadrul Universității Dunărea de Jos din Galați, informează Agerpres.
‘Sectorul berii continuă să fie un stimul economic important la nivelul întregii țări având un caracter profund național, definit de o pondere de peste 97% a producției locale de bere în consumul intern și 70% dintre ingrediente provenite din agricultura României. Datorită contextului fiscal stabil din 2016, piața berii a putut evolua în mod natural, având în continuare un efect economic pozitiv prin valoarea adăugată generată în cadrul tuturor activităților conexe, importante contribuții la bugetul de stat sub formă de taxe și impozite și prin crearea, în mod direct și indirect, a 85.000 locuri de muncă la nivel național’, a spus Leferman.
Ea a precizat că volumul pieței berii în 2016 s-a menținut la 15,8 milioane hl, nivel atins și în 2015, în timp ce consumul pe cap de locuitor s-a situat la nivelul anului precedent, de 80 litri, situând România pe locul șapte în Europa.
În domeniul investițiilor, membrii Asociației Berarii României au făcut în 2016 investiții în valoare totală de 69,7 milioane euro, în creștere cu 14,2 milioane euro față de 2015. Exporturile în 2016 au înregistrat o ușoară scădere, de 0,08 milioane hl față de anul anterior, atingând un total de 0,42 milioane hl, iar la importuri, piața berii din România continuă să își păstreze caracterul profund național, ponderea producției locale rămânând la peste 97% din consumul intern.