Ministrul Justiției se opune distrugerii arhivei SIPA
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat joi, la Parlament, că ar fi „păcat” să fie distrusă arhiva SIPA, deoarece reprezintă un segment din istoria „mai plăcută sau mai puţin plăcută” a Justiţiei. El a susţinut că va face „un fel de CNSAS”, format din oameni care au acces la secrete de stat, pentru a restitui documentele celor de la ANP, necesare dovedirii dreptului la pensie.
„E păcat să o distrugem pentru că ea e un segment din istoria mai plăcută sau mai puţin plăcută a Justiţiei. Arhiva SIPA are în ea documente privind activităţile desfăşurate de către funcţionarii cu statut special, cu cei de la ANP. Oamenii ăia nu pot să-şi dovedească vechimea, să aibă pensii, punct de pensie, cum să o distrugi? E dreptul lor la pensie şi la o anumită valoare a punctului de pensie. Arhiva SIPA are a doua categorie, probabil, că eu nu am fost în ea, elemente ce ţin de viaţa privată, pe care o vom respecta şi nu le vom divulga. Are în ea probabil informaţii ce ţin de secretul de serviciu şi care intră în competenţa ministrului şi le voi desecretiza. Celelalte secrete, dacă or fi, sunt de competenţa Guvernului sau poate a CSAT dacă se duce acolo”, a declarat ministrul Justiţiei.
„Vom face un fel de CNSAS, vom pune trei, patru funcţionari de la ANP, de la Ministerul Justiţiei care au acces la secrete de stat şi, primul lucru, trebuie să restituie documentele celor de la ANP, să-şi facă dovada dreptului la pensie. Vor vedea care sunt informaţiile, vom urma regimul lor, le vom desecretiza”, a conchis ministrul Justiţiei.
Tudorel Toader a mai declarat că au existat mult mai multe vizite în arhiva SIPA, despre care va oferi mai multe detalii după ce va desecretiza alte două rapoarte în acest sens, unul dintre ele având caracter secret de stat şi este nevoie ca Guvernul să adopte o Hotărâre.
„Toate cele 22 de vizite nu sunt 22, sunt mult mai multe. Cele pe care le-am enumerat eu sunt 22, pe baza ordinelor pe care le-am trecut acolo şi datele. Sunt mult mai multe vizite, sunt şi două rapoarte pe care nu le-am desecretizat, dar le vom desecretiza, cele două din care veţi afla mai multe informaţii şi sigur, mai multe vizite”, a afirmat ministrul, întrebat dacă cele 22 de vizite care au avut loc la arhiva SIPA s-au făcut potrivit legii.
Tudorel Toader a mai spus că unul dintre rapoarte are caracter secret de stat, fiind astfel necesar să se emită o Hotărâre de Guvern.
„Vreau să le văd regimul, unul are caracter de secret de stat. Secretele de stat nu intră în competenţa ministrului de a le desecretiza, ci trebuie iniţiată o HG. Vom iniţia o Hotărâre, va fi adoptată probabil de Guvern, vom desecretiza şi vom publica în maniera pe care deja o ştiţi”, a completat ministrul.
De asemenea, întrebat ce înseamnă mai multe vizite şi de ce nu le face publice, Tudorel Toader a susţinut că „raportul este secret” şi nu are voie să spună nimic din el.