Leul, depreciere masivă în următoarele 12 luni?
Majoritatea membrilor CFA România estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, respectiv o majorare a ratelor de dobândă la împrumuturile în moneda națională, reiese dintr-un sondaj al asociației remis, vineri, Agerpres.
‘Este de remarcat că 73% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valorile mediane ale anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni au consemnat un curs anticipat de 4,5500, în timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4.6000 (valoare similară cu cea înregistrată în exercițiul anterior). Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (mai 2018/mai 2017) a înregistrat o valoare mediană de 1,65% (în scădere cu 0,15 puncte procentuale față de cea înregistrată în exercițiul anterior). Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni) cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 89% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție’, se arată în document.
Conform sursei citate, în luna aprilie 2017, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a crescut față de luna anterioară, la valoarea de 60,8 puncte, fiind cu 4 puncte mai mare decât valoarea consemnată în exercițiul anterior.
‘Majorarea s-a datorat în special evoluției indicatorului de condiții curente. Astfel, indicatorul condițiilor curente a fost de 76,0 puncte, valoare în creștere cu 8,3 puncte, în timp ce indicatorul anticipațiilor a crescut cu 1,8 puncte până la valoarea de 53,2 puncte’, informează CFA România.
Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către organizație în luna mai 2011 reprezentând un indicator prin care dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
Sondajul este realizat în ultima săptâmână a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenelor CFA.
Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condițiile curente — referitoare la mediul de afaceri și piața muncii și anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.