Interviu incendiar cu Paul Ciuci, solistul de la Compact
Paul Ciuci, solistul de la Compact, dezvăluie în câteva cuvinte, într-un interviu acordat AGERPRES, secretele longevității trupei sale: muzica și prietenia.
AGERPRES a stat de vorbă cu Paul Ciuci în contextul în care Compact cântă, pe 15 iunie, alături de Holograf, Iris și Cristi Minculescu, la Arenele Romane, în cadrul concertului „Ca pe vremuri”.
Pentru el, discuția a fost un prilej de a-și spune, încă o dată, punctul de vedere cu privire la muzica de pe vremuri și la cea de acum. Artistul își amintește că în trecut era ușor să se adune câțiva prieteni pasionați de muzică și să formeze un grup, unde creațiile proprii reprezentau forța de exprimare, publicul având ultimul vot. Astăzi, adaugă muzicianul, era tehnologizată degenerează în „penibil, scandal sau șocant” cu „orice preț” și poți fi promovat în top fără niciun efort.
Speranța lui Paul Ciuci, mărturisită în interviu, este că mai sunt artiști adevărați care duc o luptă continuă să nu facă compromisuri cu darul, talentul și creativitatea lor, toate acestea fiind biletul către memoria colectivă a oamenilor.
Cum se făcea muzică pe vremuri? „Ascultam posturi de radio străine, înregistram pe casetofon, ascultam, învățam. Apoi, un alt mijloc era să dăm bani unor prieteni care mergeau ‘dincolo’ și care ne aduceau albume cu muzica preferată” (…).
„Omul, inspirația și creativitatea lui nu vor putea fi înlocuite de un computer”, mai spune Ciuci și începe o poveste: „Pe vremea mea, vinilul…”.
Unul dintre regretele sale este că nu a compus „Hello” al lui Lionel Richie sau „În loc de bun rămas” de la Holograf. Cântecul care îi descrie cariera rămâne la decizia publicului.