Procurorul nu va mai fi magistrat

0

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că ia în calcul schimbarea statutului procurorului, în sensul că acesta ar putea să nu mai fie magistrat. Ministrul a precizat că aşteaptă propunerile CSM în acest sens.

„Aştept propunerea CSM în legătură cu procurorii, dacă rămân magistraţi, dacă sunt pe acelaşi palier cu judecătorii. Dacă procurorul nu va mai fi magistrat, nu mai poate să treacă să fie judecător şi invers”, a declarat Tudorel Toader.

Precizările au fost făcute după ce, pe 29 mai, la Constanţa, şefii de tribunale au adoptat o Rezoluţie prin care solicită „separarea atribuţiilor CSM referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor”. La întâlnirea de marţi a participat şi ministrul Justiţiei.

„Rezoluţia presupune separarea carierelor, aceasta este dorinţa colegilor. Cum judecătorii nu se amestecă în procedurile de numiri în marile parchete, aşa este corect şi la noi, să nu existe aceasta, să-i spunem intruziune. E mult spus intruziune. Tot ce e acum pe plen în ceea ce priveşte cariera judecătorilor şi a procurorilor să coboare pe secţii. Plenul să aibă atribuţie de reprezentare, nu de a hotărî pe ambele profesii”, a declarat judecătorul Gabriela Baltag, membru CSM, conform Mediafax.

În document se solicită judecătorilor CSM „să denunţe şi să se delimiteze de orice încălcări ale dispoziţiilor legale.”

„Au fost situaţii când în CSM uneori s-a trecut peste lege în favoarea oportunităţii iar acest aspect a fost sancţionat numai de o parte dintre noi. Colegii noştri ne-au cerut socotoală şi ne-au cerut în mod expres, pentru transparenţă, să arătăm că nu vom fi nicioadată părtaş la astfel de fapt. Un exemplu este chiar sedinţa de săptămâna trecută, când s-a discutat regulamentul Inspecţiei Judiciare. Avem o dispoziţie de lege, s-a trecut peste lege şi regulamentul a fost modificat împotriva legii. Este un exemplu doar”, a explicat Baltag.

Ulterior, şi curţile de apel s-au alăturat demersului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.