Expoziție la „Casa Mureșenilor” din Brașov

O expoziție despre spațiul cosmic pentru cei mari și cei mici, care cuprinde șase instalații interactive însoțite de muzică și proiecții video, interactivitatea fiind generată de senzori și programare informatică, a fost vernisată marți seara, în premieră națională, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov.

Expoziția a fost realizată de Laborazon, un grup de tineri brașoveni pasionați de tehnologie și de ideea de a arăta oamenilor în ce fel poate fi ea folosită mai ales ca explorare artistică, a spus managerul proiectului, Alina Floroi, informează Agerpres.

„Cerul a fascinat dintotdeauna omenirea, ca un ideal intangibil. Ascensiunea spre stele este o metaforă a depășirii condiției umane, iar acest lucru este realizabil prin saltul cunoașterii, al imaginației, dar și al științei. Titlul expoziției este CELEST, tocmai pentru că face referire la cer și la spațiul cosmic. Noi suntem un colectiv pasionat de tehnologie și de ideea de a le arăta oamenilor în cel fel poate fi ea folosită mai ales ca explorare artistică. De câțiva ani lucrăm împreună, am făcut diverse proiecte, iar acesta este cel mai ambițios la ora actuală. Am ales tema spațiului cosmic pentru că este o temă ofertantă din punctul de vedere vizual și auditiv. Vrem să stimulăm curiozitatea, vrem să stimulăm învățarea și experimentul și acestea sunt niște obiective ale noastre”, a declarat la vernisajul expoziției managerul de proiect.

Directorul Muzeului „Casa Mureșenilor”, Valer Rus, a subliniat la rândul său că este pentru prima dată când Muzeul „Casa Mureșenilor” găzduiește o astfel de expoziție, adăugând că este o ocazie extraordinară pentru muzeu de a păși în lumea prezentului, deja nu mai este lumea viitorului.

„Este adevărat că aceia care vor vedea această expoziție nu-și imaginează că există așa ceva, dar există. Avem la Brașov un grup de tineri pasionați, care au adus viitorul mai aproape de noi. Sper din tot sufletul ca acest sfârșit de an școlar să le ofere timpul necesar elevilor să vină să vadă această expoziție, intrarea fiind gratuită. Pentru adulți și turiști este o bună ocazie, prezentând un altfel de Brașov, nu numai un Brașov al patrimoniului, al istoriei, un Brașov al viitorului”, a punctat directorul Muzeului „Casa Mureșenilor”.

Fiecare instalație presupune asamblarea unor elemente fizice precum sculpturi sau suprafețe textile, senzori sau butoane. Pe lângă acestea, elementele multimedia sunt redate prin proiecții video sau prin ecrane, iar sunetul sau muzica, prin sisteme de amplificare. Instalațiile sunt controlate de computere sau minicontrollere care rulează programe create de echipă.

Expoziția mai cuprinde un workshop în data de 15 iunie, care va explica tehnologia din spatele exponatelor, gratuit pentru 30 de tineri participanți.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.