Maria Grapini cere Europei măsuri pentru copiii expuși riscului sărăciei sau excluderii sociale!

Europarlamentarul PPU-sl Maria Grapini a adresat, recent, o întrebare Comisiei Europene, pe o temă neplăcută, dar actuală în statele est-europene, și-anume situația copiilor expuși riscului sărăciei sau excluderii sociale.

În motivarea solicitării, Grapini aduce în prim-plan studiul Eurostat, conform căruia copiii din statele membre sunt expuși unui risc mai mare al sărăciei sau al excluderii sociale decât persoanele adulte sau vârstnice. Indicele AROPE, care se referă la copiii ce locuiesc în gospodării expuse riscului sărăciei sau al excluderii sociale, atinge cote minime în Suedia și, din nefericire, maxime în România, unde este aproape dublu față de media europeană.

Întrebarea Mariei Grapini: “Ce măsuri ar putea lua Comisia pentru diminuarea numărului de copii expuși riscului sărăciei sau al excluderii sociale, în special în statele din estul Europei, având în vedere că se înregistrează ușoare progrese ce trebuie încurajate și susținute mai intens?”.

Răspunsul CE i-a fost oferit europarlamentarului român de către Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă.

“Deși principala responsabilitate în ceea ce privește sărăcia în rândul copiilor și excluziunea socială le revine statelor membre, Comisia sprijină eforturile acestora prin orientări de politică și sprijin financiar, în principal prin intermediul fondurilor structurale și de investiții europene (fondurile ESI). Aproximativ 21,2 miliarde EUR din bugetul total al Fondului social european se alocă măsurilor de incluziune socială, inclusiv îngrijirii copiilor și prevenirii abandonului școlar timpuriu. Pentru investițiile în infrastructura educațională s-au prevăzut 11 miliarde EUR din Fondul european de dezvoltare regional”, se arată în răspunsul oficial, adresat umanistei Maria Grapini.

În plus, Marianne Thyssen amintește de recomandarea politică specifică, din 2013, a CE, numită „Investiția în copii: ruperea cercului vicios al defavorizării” , care descrie în detaliu măsurile concrete de politică, necesare pentru a aborda problema sărăciei în rândul copiilor în Uniunea Europeană.

“Parteneriatul pentru sărăcia urbană al Agendei urbane a UE a identificat sărăcia în rândul copiilor ca temă prioritară și va propune în curând măsuri în acest domeniu”, mai scrie comisarul european.

“În concluzie, UE alocă fonduri generoase pentru combaterea acestei probleme majore și dureroase, statele membre având un singur și simplu lucru de făcut: să le atragă! România dă jos guverne, pune altele, își reglează conturi politice și oferă haos instituțional, în loc să-și prioritizeze interesele! E dureros și nedrept să avem copii în suferință din cauza unor politicieni neimplicați și dezinteresați!”, a conchis Maria Grapini.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.