Crește indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România
Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a crescut în mai cu 5,8 puncte faţă de luna precedentă, la 66,6 puncte, în principal datorită majorării indicatorului condiţiilor economice curente la un nivel maxim istoric, arată datele publicate sâmbătă de CFA.
Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică, lansat în 2011, măsoară anticipaţiile analiştilor financiari privind activitatea economică în România pentru următoarele 12 luni.
Majorarea din luna mai vine după ce indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a crescut în aprilie, cu 4 puncte faţă de luna precedentă, la 60,8 puncte.
Creşterea din mai s-a datorat evoluţiei ambelor componente ale sale. Astfel, indicatorul condiţiilor curente a fost de 83,8 puncte, nivel maxim istoric, în creştere cu 7,9 puncte, în timp ce indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 4,8 puncte, până la valoarea de 57,9 puncte.
Astfel, sondajul arată o îmbunătăţire semnificativă a aşteptărilor privind condiţiile de afaceri din România din următoarele 12 luni, indicatorul urcând în mai la -23%, de la -36% în aprilie, în condiţiile în care doar 27,3% dintre cei chestionaţi se aşteaptă la o înrăutăţire a condiţiilor de afaceri.
Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească), fiind calculat pe baza a şase întrebări cu privire la condiţiile curente, referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii, şi la anticipaţiile, pentru o perioadă de un an, pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal şi a averii personale la nivel de economie.
Sondajul evaluează şi anticipaţiile pentru salarii, rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.
Totuşi, potrivit sondajului, în ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, 73% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în urmatoarele 12 luni.
”Astfel valorile mediane ale anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni au consemnat un curs anticipat de 4,5650 (valoare în crestere cu 150 pips faţă de cea înregistrată în exerciţiul anterior), în timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4,6000 (valoare similara cu cea înregistrată în exerciţiul anterior)”, se arată în comunicat.
Analiştii se aşteaptă la o uşoară înrăutăţire a pieţei muncii în următorul an, cu o balanţă de -5% a răspunsurilor (9,1% din cei chestionaţi aşteaptă o înrăutăţire), de la 0% în aprilie, dar la o creştere a veniturilor personale (+55% în mai, faţă de +31% în aprilie).